hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A rotavírus elleni oltás védhet a diabétesztől is

A rotavírus elleni védőoltást felvett gyermekek körében ritkábban fordul elő az 1-es típusú cukorbetegség, közli a PharmaOnline.

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun megbetegedés. A kórkép leggyakrabban az óvodás- és iskoláskorú gyermekeknél jelentkezik. Vannak arra mutató jelek, hogy a rotavírus és egyéb gasztrointesztinális kórokozók kóroki szerepet tölthetnek be az 1-es típusú diabétesz kialakulásában, írja a lap.

Egerekkel végzett kísérletek alapján a rotavírusok hozzájárulnak a szigetsejtek gyulladásához, ami a későbbiekben fokozza az 1-es típusú diabétesz rizikóját. Leírták azt is, hogy a rotavírusok és a béta-sejtek peptidjei néhány szakaszon egyezést mutatnak, ami magyarázatul szolgálhat a „molekuláris mimikrire”. Továbbá, kimutatták, hogy az 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknél a vérben magasabb a rotavírusok elleni antitest-titer, mint a nem cukorbeteg kortársaknál.

 Rotaviruses. infecting intestine. 3D illustration showing intestinal villi and multiple viruses (Forrás: 123rf.com)
Rotaviruses. infecting intestine. 3D illustration showing intestinal villi and multiple viruses (Forrás: 123rf.com)

Amennyiben az a hipotézis, hogy a rotavírusok szerepet kapnak az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában, megerősítést nyer, akkor igazolttá válhat a rotavírus elleni védőoltás cukorbetegséggel szembeni protektív szerepe is, és még inkább létjogosultsága lesz a jövőben a rotavírus elleni védőoltás felvételének.

A jelenleg is alkalmazott rotavírus elleni védőoltásokat 2006 (RotaTeq) és 2008 (Rotarix) óta alkalmazzák világszerte. Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok az első olyan országok közé tartoznak, ahol bevezették ezeket a védőoltásokat. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben az oltást felvett gyermekek már olyan életkorba léptek, hogy lehet levonni következtetéseket arra vonatkozóan, hogy a rotavírus elleni védőoltás ténylegesen csökkentette-e az 1-es típusú diabétesz előfordulásának a kockázatát.

2019 januárjában a JAMA Pediatrics hasábjain megjelent eredmények szerint a négy év alatti ausztráliai gyermekeknél 2008-hoz képest 14 százalékkal szorult vissza az 1-es típusú diabétesz előfordulási gyakorisága.

A nemrégiben publikált USA-beli eredmények – 540317 vakcinációban részesült gyermek adatainak feldolgozásával – megerősítik az ausztráliai tapasztalatokat. A rotavírus elleni védőoltásban részesült gyermekek körében az 1-es típusú diabétesz incidenciája 12,2/100 000 gyermek/évnek adódott, míg a nem oltottak körében ez 20,6/100 000 gyermek/év. Ez egyben azt is jelenti, hogy az 1-es típusú cukorbetegség incidenciája 41 százalékkal, szignifikánsan, csökkent.

A rotavírus elleni védőoltás jelentette protektív hatás csak abban az esetben érvényesült, ha a csecsemők a teljes oltási sort felvették. Részlegesen felvett oltásnál nem volt kimutatható a szignifikáns védelem.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés