hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A megelőzés tudománya

Online workshopot rendezett a sporttáplálkozásról és az időskori izomsorvadásról a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete.

A szarkopénia jelentőségéről, terápiás lehetőségeiről, valamint a hidratáció sportban játszott szerepéről hallhattak a testnevelő tanár szakos hallgatók.

A workshop célja az volt, hogy a Debreceni Egyetem hallgatói szakmai előadásokon keresztül ismerjék meg az életmóddal és a helyes táplálkozással kapcsolatos tudományos tapasztalatokat.

–  Napjainkban rengeteg információ zúdul ránk a különféle online csatornákból, viszont az egyetemen elhangzók hitelessége nem kérdőjelezhető meg. A workshopjaink segítenek eligazodni a legújabb tudományos eredmények között. Nagyon fontos, hogy ezeken az alkalmakon kötetlenül lehet megbeszélni a hallgatókkal mindazt, ami a tanrendbe nem mindig fér bele, miközben ilyenkor a gondolkodásmódot és a területhez fűződő beállítódást is formálhatjuk – hangsúlyozta Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének (DESKI) vezetője.

Papp Gábor klinikai szakorvos, a DESKI adjunktusa az időskori izomsorvadásról elmondta: népbetegségről van szó, és bár az öregedéssel járó szervi hanyatlás elkerülhetetlen fiziológiai folyamat, megfelelő életmóddal lelassítható, akár meg is állítható.

 – A szarkopénia előfordulási gyakorisága az életkor és a szociális körülmények alapján jelentős eltéréseket mutat, de az idős emberek közel 40-45 százalékánál megfigyelhető e kórkép kialakulása. A test izomtömegének fokozatos vesztése negyven éves életkor fölött indul meg, és hetven éves korra a fiatalkori izomtömeg körülbelül 25 százaléka eltűnik. A mozgásszegény életmód mellett a krónikus betegségek, az alultápláltság, az alacsony fehérjebevitel és a D-vitamin hiánya is szerepet játszik a szarkopénia kialakulásában, melynek kezelése a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő étrend-kiegészítők kombinációján alapul. Az intézetben folyó testnevelő tanár és gyógytestnevelő képzés fontos szerepet játszik abban, hogy a hallgatók tanulmányaik után már általános iskolától kezdve terjeszthetik a fiatalok körében a megfelelő életmód követését, felhívhatják a figyelmet az azonnali, sőt a későbbi előnyeire is – fogalmazott a szakember.

A szakmai eseményen a „Hidratáció szerepe a sportban” című előadásában Papp-Bata Ágnes doktorjelölt a hidratáltsági állapot feltérképezéséről és a kiszáradás egészségre gyakorolt hatásairól beszélt. Mint mondta: egy felnőtt testtömegének hatvan százalékát alkotja víz, így az állandó folyadékfogyasztásra megfelelő figyelmet kell fordítani, főleg sportoláskor.

– A dehidratáltság a szívre és a vérkeringésre is hatással van, az emiatt fellépő extra terheléstől nehezebb lesz a mozgás, korábban mutatkoznak meg a fáradtság jelei, csökken a teljesítmény, mentális fáradság jelentkezhet és romlik a koncentráció. Négy százalékos súlycsökkenésnél rosszullét, 8 százaléknál pedig már szédülés és gyengeség tapasztalható. A fokozott terhelés alatt nem szabad túlzásba vinni a kizárólagos vízfogyasztást, ami az izzadás miatti sóvesztés mellet hiponatrémiát, nátriumhiányt okozhat – tette hozzá.

A Debreceni Egyetem által megrendezett workshop az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” című pályázat keretében valósult meg.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés