hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A magyar kamaszok negyede kövér

A fejlett országokban egyre kövérebbek a gyerekek – mondta az InfoRádióban Szabó András, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika főigazgatója.

Az elhízás nem esztétikai probléma – hangsúlyozta a szakember. „Ez az állapot előszobája egy súlyos, egészségkárosodásnak: kardiovaszkuláris problémák, diabétesz, magas vérnyomás, tumorhajlam, izületi problémák” – emelte ki. A növekvő tendencia ráadásul igencsak aggasztó. Az, hogy nem sikerült megállítani a növekedést, azt bizonyítja, hogy valójában a szakértők sem tudják a megoldást. A jelenleg ismert diéták nem elegendőek a probléma kezelésére.

Ezért hozták létre a klinikán az obezitás centrumot. Ebben a kutatóközpontban a gyermekkori elhízásért felelős géneket keresik – mondta Szabó András az InfoRádiónak. Több tucat olyan génünk van, aminek az alul- vagy túlműködése összefüggésbe hozható a kövérséggel. Az azonban nem ismert, hogy melyeknek van gyermekkorban jelentősége. Felnőttkorban kisebb szerepe van a genetikának, hiszen ilyenkor számos környezeti és pszichogén hatás, a média és számos egyéb tényező befolyásolhatja az étkezési szokást. A genetikai hajlamon túl a jelenség pszichológiai és klinikai tényezőit is vizsgálják.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink