hirdetés
2018. szeptember. 18., kedd - Diána.
hirdetés

A ketamin antidepresszív hatásmechanizmusa

A ketamin gyorsan és tartósan oldja az egyébként gyógyszerrezisztens depressziót – a Molecular Psychiatry tanulmánya elsőként szolgáltat magyarázatot az anesztetikumként használatos szer antidepresszív hatásmechanizmusával kapcsolatban.

hirdetés

A legtöbb antidepresszív szer hatásának kialakulásához több hétre van szükség, ezzel szemben a disszociatív anesztetikum ketamin beadása után pár perccel már oldja a depressziót, és ez a hatása akár több hétig is fennmarad. A kutatókat régóta érdekli, hogy mi lehet a gyors és tartós antidepresszív hatás mechanizmusa, és most végre a Chicago-i University of Illinois élettanász és pszichiáter szakembereinek sikerült molekuláris szintű magyarázatot találniuk.

Mint a Mark Rasenick vezetésével dolgozó kutatók a Molecular Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányukban (NMDAR-independent, cAMP-dependent antidepressant actions of ketamine) írják, intravénásan adott ketamin hatására a tradicionális antidepresszív szerekre rezisztensek kétharmada esetében szűnik meg a depresszió, és a hatás átlagosan egy hétig fennmarad, vagyis sokkal hosszabb ideig, mint ami a szer féléletideje a szervezetben (ez utóbbi 6 óra).

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_byrdyak'>byrdyak / 123RF Stock fotó</a>

Rasenick és munkatársai sejtmodell-rendszer segítségével vizsgálják az antidepresszánsok hatásmechanizmusát. Korábban már kimutatták, hogy a leggyakrabban alkalmazott antidepresszánsok, a szelektív szerotonin visszavétel gátló szerek (SSRI) azáltal hatnak, hogy az agysejtek sejtmembránjából G-proteineket szabadítanak fel, amelyeket a membrán egy lipidstruktúrája egyébként inaktív állapotban tart. Az így aktiválódó G-proteinek ciklikus AMP-t termelnek, ami hozzájárul a neuronok megfelelő jelátviteléhez. A depresszióban szenvedők esetében a G-proteinek nagyobb hányada van inaktív állapotban a lipidstruktúrákban, ami rossz hatékonyságú jelátvitelhez vezet, ez pedig közreműködhet a depresszió tüneteinek – pl. általános tompaság, érzéketlenség – kialakulásában, nyilatkozta Rasenick, és hozzátette: az SSRI szerek fokozatosan, több nap alatt szabadítják fel a lipidstruktúrákból a G-proteineket, ez lehet az oka lassú hatáskezdetüknek.

A kutatók most a ketamin hatását vizsgálták meg sejtmodell-rendszerük segítségével, és kiderítették, hogy e szer hatására a G-proteinek 15 percen belül elhagyják a sejtmembrán lipidstruktúráit, majd csak nagyon lassan jutnak oda vissza. Mindez, teszi hozzá Rasenick, ellentmond annak a korábbi hipotézisnek, miszerint a ketamin az NMDA receptor blokkolása révén hat. Az is alátámasztja, hogy nem az NMDA receptor játszik szerepet a ketamin hatásában, hogy NMDA receptor knock out sejtekben a szer ugyanúgy igen gyorsan szabadítja fel a G-proteineket.

Mint Rasenick kifejti: a G-proteinek mozgása és aktiválódása az antidepresszánsok hatását jelző biomarker lehet.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Tisztelettel érdeklődnék, a pszichikai betegségeknél van a beszélgetésen és a teszteken kivül olyan, hogy akár a vérből vagy más - általam nem ismert módon -
rájönnek mi is az ok-okozati összefüggés? Vagy csak hasraütés az egész? Vizsgálták egyáltalán valaha az agyik tevékenységet, CT-n vagy MRI-n, ami esetleg kimutatná
nem-e egy anyag vagy többféle vegyület hiánya okozza a különféle degenerativ elváltozásokat, és ebbe minden kórképet beleértek! Örülnék megtisztelő válaszuknak?
volnerbelane@freemail.hu Nem kigunyolni akarom a szakmát, hanem bizony jó lenne tudni az betegség forrásának eredetét. Sok esetben az antidepresszánsok tudnak okozni olyan
késztetést, pl. öngyilkosság, vagy gyilkosság, egyáltalán mit tudunk az agyunkról??!!

Nagyon szépen kérek mindenkit, aki agykutatással foglalkozik, hogy áll a pszichiátria a XXI. században, ha összefognának értünk betegekért, akik nagyon
kiszolgáltatottak! Várom sokunk nevében a választ!
hirdetés
hirdetés