hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gyógyítás

A grapefruit-fogyasztás hatása a gyógyszerekre

Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

Egy gyógyszer kifejlesztésének folyamán nem lehet minden befolyásoló tényezőre tekintettel lenni, ezért nem találjuk meg a betegtájékoztatóban azon élelmiszerek listáját, amelyek befolyásolhatják gyógyszerünk hatását (bár a grapefruit-fogyasztás káros hatása egyes szerek esetében fel van tüntetve).
A közelmúltban egy átfogó orvosi tanulmány a közismert és széles körben kedvelt citrusféle, a grapefruit farmakológiai hatásait vizsgálta meg közelebbről.
A grapefruit önmagában nagyon egészséges, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű C-vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, melynek fogyasztása a nemzetközi ajánlások szerint is segít keringési rendszerünk egészségének megőrzésében.

Módosulhat a hatóanyag szintje vagy hatása

Mint kiderült, a grapefruit-fogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását módosítani képes, sajnos negatív irányban. A felfedezés egy amerikai kutatás keretében véletlenül született, amikor az etilalkohol jellegzetes ízének elfedésére használták a grapefruitot és azt tapasztalták, hogy a grapefruitlevet fogyasztó személyek vérében jelentősen megemelkedett az amúgy vérnyomáscsökkentőként is alkalmazandó kalciumcsatorna-blokkoló felodipin hatóanyagú gyógyszer plazmaszintje.
A megfigyelés alapja, hogy az emésztőrendszerben (a belek falában és a májban) jelen lévő, ún. citokróm P450 enzimrendszer CYP 3A4 izoenzimje számos gyógyszer metabolizmusában részt vesz. Ezen gyógyszerek biológiai hozzáférhetősége rendszerint nagyon rossz, a terápiás tartományuk kicsi, vagyis más úton való lebontásuk, a szervezet hozzáférése kellően nem lehetséges, illetve a metabolizmus kismértékű megváltozása is a gyógyszer mellékhatásainak erősödését vagy toxicitását okozza. Természetesen ezek a megállapítások csak a szájon át szedendő készítményekre vonatkoznak.

Akár a felére is csökkentheti a hatást

A grapefruit a felszívódás növelésével és a kiválasztás gátlásával is képes a gyógyszerszinteket módosítani. A kutatások szerint a grapefruit fogyasztása jelentősen csökkenti a CYP 3A4 enzim aktivitását, ezzel a szóban forgó enzim útján lebomló gyógyszerek metabolizmusa csökken, ami a szervezetben lévő koncentrációjukat növeli, kifejtve ezzel a fenti káros hatásokat.
Az enzim aktivitása a grapefruit-fogyasztás után 4 órával közel a felére is csökkenhet, és a hatás akár 3 napig is eltarthat. Mintegy két és fél deciliter grapefruitlé fogyasztása 1–3 napon keresztül csökkenti az enzim működését. Természetesen az értékek egyénileg változhatnak, az egyes személyek eltérő metabolikus tulajdonságainak és az enzim genetikai variánsainak függvényében.
Végezetül a tanulmány arra is nagyszerű lehetőség, hogy felhívja a táplálkozás szerepének jelentőségét a gyógyszeres kezelések beállításával kapcsolatban. A jövőben hasonló vizsgálatok történhetnek egyéb élelmiszerekkel is, s remélhetőleg a kezelőorvosok hamar megismerhetik a kutatások eredményét, hogy betegeiket még eredményesebben gyógyíthassák.

Kereszthatások
 
Az alábbi hatóanyagok hasznosulását képes a grapefruit megváltoztatni: a szívműködés ritmuszavarainak kezelésére szolgáló gyógyszerek (amiodaron, dizopiramid, kinidin), kálciumcsatorna-blokkolók (felodipin, nikardipin, nifedipin, nimodipin, nizoldipin), vérzsírcsökkentők (atorvasztatin, lovasztatin, szimvasztatin), az immunrendszer működésére ható szerek (takrolizmus, ciklosporin). A gyógyszerek természetesen más hatóanyagokkal helyettesíthetők, vagy a grapefruit fogyasztása kihagyható a gyógyszeres terápia időtartama alatt, esetleg más citrusfélékkel helyettesíthető.

Dr. Kónya Judit, WEBBeteg.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés