hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

Az OTSZ Online szerint a fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget. A hatásért a bélrendszeri baktériumflóra megváltozását teszik felelőssé.

Korábbi állatkísérletek eredményei szerint a fruktózban gazdag étrend károsíthatja a vastagbelet és gyulladást indíthat el, így elképzelhető, hogy a magas fruktózbevitel szerepet játszhat az IBD incidenciájának utóbbi évtizedekben megfigyelhető emelkedésében. A populáció szintű vizsgálatokban nem mindig sikerült korrelációt igazolni a finomított cukrok fogyasztása és az IBD között. Egy nagy multicentrikus vizsgálat nem talált összefüggést az étrendek és a betegség előfordulási gyakorisága között. Ugyanakkor az adatok alapján valószínűnek tűnik, hogy a cukorban gazdag étrend és az üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása fokozhatja a colitis ulcerosa rizikóját ha ez kevés zöldség fogyasztásával társul.

A Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology című lapban nyilvánosságra hozott kutatásukban a szerzők háromféle egérmodellt használtak a fruktóz és az IBD közötti potenciális korrelációk elemzésére. Az elsőben az IBD-t jellemző gyulladásos válasz provokálását követően a magas fruktóztartalmú diéta súlyosbította a gyulladást, miközben glükózban gazdag étrend mellett ez nem következett be. A magas fruktóztartalmú diéta káros hatása antibiotikum adásával mérsékelhető volt, ami arra utal, hogy a vastagbelet ért károsodás a bélbaktériumok közvetítésével alakul ki. A második modellben a kutatók Citrobacter rodentium nevű baktériummal fertőzték meg a kísérleti állatokat, ily módon az IBD-hez hasonló gyulladást hozva létre. Az egereket nagy fruktóztartalmú táppal etetve azt tapasztalták, hogy az elősegíti a baktérium növekedését és szaporodását, melynek nyomán súlyosbodik a gyulladás. Végül a szerzők a betegség genetikai modelljében igazolták az összefüggést a fruktózbevitel és az IBD kialakulása között. Ebben a modellben reprodukálták azt az immunválaszt, melynek nyomán egyes embereknél fokozódik a betegség kialakulása iránti hajlam. Nagy mennyiségű fruktóz bevitelét követően ebben a modellben is súlyosbodott a vastagbél gyulladása.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés