hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A Dr. Kecskeméthy Péter vezetésével működő londoni csapat 15 brit intézményben vezetheti be az új eljárást

A brit kormány díját nyerte el az emlőszűrést segítő módszer

Magyar radiológusok és mesterséges intelligencia szakemberek is dolgoznak abban a csapatban, amely elnyerte a brit nemzeti egészségügyi szolgálat, az NHS most első alkalommal átadott Artificial Intelligence in Health and Care (Mesterséges Intelligencia az Egészségügyi Gondozásban) díját.

A kiemelt díjazottak között van a dr. Kecskeméthy Péter által alapított Kheiron. A támogatás a Kheiron mammográfiai vizsgálatokra fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló emlődiagnosztikai mammográfiai szoftvere, a Mia™ bevezetését fogja segíteni az Egyesült Királyság 15 szűrő-központjában, illetve kórházában.

A projekt léptéke és mélysége példa nélküli: mesterséges intelligencia alapú diagnosztikai eszközt a brit klinikai környezetbe ilyen szigorú és biztonságos módon ezelőtt még nem vezettek be. A Mia™ a hazai emlőszűrésben kötelező radiológiai munkamenetbe is jól illeszkedhet, ezért az alapítók célja, hogy a módszer minél hamarabb elérhetővé váljon az itthoni egészségügyi ellátórendszerben is.

 

Nyolcból egy nő küzd a mellrák kialakulásával élete során, miközben Európában is egyre súlyosbodó hiány van a mammográfiai képek kiértékeléséhez szükséges speciális tudással rendelkező radiológusokból. Ennek hátrányos következményeit a páciensek és orvosok egyaránt elszenvedik Magyarországon is: hosszú a vizsgálattól a lelet kézhezvételéig eltelt idő, vagy előfordul, hogy az európai ajánlásnak megfelelően előírt 2 éves szűrési periódus kitolódik. 

 

A Mia™ a betegség pontosabb és gyorsabb megtalálásában támogatja az egészségügyi szakembereket és pácienseket, adott esetben csökkentve ezzel a műtéti beavatkozás, kemoterápia és a sugárkezelés szükségességét. Az emlőrák korai diagnózisa csak az egyik előnye az új eljárásnak, a másik az, hogy az emlőszűrés során kiküszöbölhetőek a hamis pozitív diagnózisok.

 

“Alapesetben egy emlőszűrést végző radiológusnak akár 280 képet is át kell nézni egy óra alatt, úgy, hogy igen apró elváltozásokat is biztonsággal azonosítson. Ráadásul Európában kötelező a kettős leolvasás, ami még tovább terheli a szakértőket. Körülbelül a nők huszada esetén fordul elő, hogy kiegészítő képalkotó vizsgálatot, esetleg biopsziát végeznek. A visszahívások számát és a várakozási időt is minél alacsonyabban kell tartani - lelki és anyagi okokból is - ebben segíthet a Mia™, mondja dr. Kárpáti Edit radiológus, a Mia™-t fejlesztő csapat orvos-szakértője, aki korábban több magyar kórház radiológiai osztályát vezette, valamint a magyar egészségügyi igazgatásban és brit intézményekben is dolgozott.

 

A Mia™ több millió páciens mammográfiai képi adatait modellezi matematikailag, és ezekből folyamatosan tanulva (deep learning) képes észrevenni a rák-gyanús elváltozást. Az emberi befogadóképességet meghaladó mennyiségű adatot képes átlátni, valamint olyan vizuális eltérést is észrevehet, amiben az emberi szem gyengébben teljesít. Tekintettel arra, hogy kellő biztonsággal tud diagnózist adni, csökkenti a túlterhelt radiológusokat elárasztó monoton munka mennyiségét, és támogatja őket a döntéshozatalban. A rendszer a közeljövőben akár pótolni is tudna egy hiányzó radiológus munkatársat. Bevezetésével a diagnosztikus kapacitás növelhető, illetve a felszabaduló időben a szakemberek a szakmájuk lényegére, a valódi orvosi problémamegoldásra tudnak fókuszálni, több idejük marad a betegre, és a társszakmák kollégáival való együtt gondolkodásra abban, hogy az adott beteg számára megtalálják a lehető leghatékonyabb terápiát.

 

Dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) tanácsadó testületének tagja és volt elnöke úgy véli, hogy „munkaszervezési szempontból rendkívül fontos, hogy a Mia™ szoftverről tudományos bizonyíték legyen, hogy a gyakorlatban alkalmas a második leolvasás önálló elvégzésére, illetve a visszahívások fontossági sorrendbe rendezésére. Sokat segítene ezzel a napi munkában.”

 

A Mia™-t fejlesztő csapat számára óriási előrelépés a brit kormányzat elismerése. A pályázat eredményeként a szoftvert az Egyesült Királyságban 3 év alatt 15 emlőszűrő állomáson fogják telepíteni és további fejlesztésekre is lehetőség nyílik. A projekt megvalósítása során folytatódik a NICE (National Institute of Clinical Excellence), az angol szakmai irányelveket kidolgozó és jóváhagyó intézettel a pályázati folyamat során megkezdett és hosszú távra tervezett együttműködés. A projekt mintaként is hivatott szolgálni új, élvonalbeli mesterséges intelligencián alapuló technológiák biztonságos és hatásos integrálásához. Az intézményekbe való bevezetés azért fontos, mert a további esetek feldolgozása során lehetőség van a szoftver érzékenységének további javítására, másrészt a klinikai, radiológiai felhasználók igényeihez igazodó finomhangolást is végre lehet hajtani.

 

Dr. Kecskeméthy Péter, a Kheiron társalapítója és vezérigazgatója a díj kapcsán hangsúlyozta, hogy “a Mia™-t egy nemzetközi csapat részeként hoztuk létre, amelyben kulcsszerepet játszottak a projektben résztvevő magyar szakemberek. Kollégáimmal nagyon büszkék vagyunk arra, hogy megnyertük a brit kormányzat elismerését, ami az elmúlt négy év rendkívül kemény munkájának az eredménye. “Nagyon hiszek a magyar szakemberek tudásában és a hazai lehetőségekben. Nekem érzelmi okokból fontos, hogy a szülőhazámban a nők minél előbb előnyét élvezzék a pontosabb, gyorsabb, biztonságosabb emlőrák-szűrésnek, és ezért kölcsönösségen alapuló kapcsolatokat szeretnénk kiépíteni az intézményekkel. Nagy öröm számunkra, hogy a magyar szakpolitikától is egyre nagyobb támogatást kap a mesterséges intelligencia egészségügyi alkalmazása.”

 

Kecskeméthy Péter a Budapesti Műszaki Egyetem után Readingben mesterséges intelligencia és kibernetika szakirányon diplomázott, majd az Oxfordi Egyetemen szerezte meg doktori fokozatát. Ezt követően pályázott a brit Entrepreneur First-be, Európa egyik legsikeresebb inkubációs programjába. Itt találkozott Tobias Rijkennel, akivel közösen alapították meg 2016-ban a Kheiron Medical Technologies-t. Kettejük mellett már az ötlet megszületésénél jelen volt Kárpáti Edit radiológus, aki nemzetközi tapasztalatai mellett több magyar kórház radiológiai osztályát vezette, majd egy ideig a korábbi GYEMSZI (mai nevén Állami Egészségügyi Ellátó Központ) betegbiztonságért is felelős minőségügyi részlegének vezetője volt. Jelenleg ő a termékfejlesztés orvos-szakmai igazgatója, és a kezdetektől segített a magyar intézményekkel, kórházakkal való együttműködések kiépítésében. A londoni központú vállalatnak Budapesten, San Franciscóban és Amszterdamban is van önálló irodája. A cég magyarországi leányvállalata, jelenleg 8 alkalmazott munkatárssal és több, mint 20 magyar radiológussal dolgozik együtt folyamatosan, akiknek a munkája döntő fontosságú az eddigi sikerekben. Céljuk az intézmények nemzetközi kutatás-fejlesztési és tudományos összekapcsolása.

(forrás: Zerocom)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés