2024. április. 19., péntek - Emma.

Gyógyult koronavírusosok vérével gyógyítanának

"Kőkorszaki módszer, de a történelem során működött"

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből már gyógyult páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos állapotban lévő fertőzötteket amerikai kutatók, akik a múlt héten nyújtották be a módszer alkalmazásához szükséges kérelmet, írja a 24.hu.

A St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem közleménye szerint a terv az, hogy a már felépült páciensektől – a beleegyezésükkel – vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát, amelyet azután megvizsgálnak az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében. A megfelelőnek ítélt vérplazmát ezután a Covid-19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapnák meg.

Ezt nagyon gyorsan el lehet végezni, jóval gyorsabban, mint a gyógyszerfejlesztést, mivel gyakorlatilag vérplazma-adományozásról és transzfúzióról van szó – mondta Jeffrey P. Henderson, az egyetem munkatársa.

Vérplazmát kapni a Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensektől pedig ugyanolyan biztonságos, mint bármely más vérplazma-transzfúzió.

A frissen kigyógyult páciensektől származó szérum használata kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során működött – tette hozzá a szakember. A kutatók a múlt héten fordultak az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz (FDA) amely ha jóváhagyja a kérelmüket, akkor a szakemberek minél előbb megkezdenék a klinikai vizsgálatokat.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés