hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

505 végzőst avattak Budapesten

Eskütételüket követően Merkely Béla klinikai rektorhelyettes és Hunyady László dékán avatta orvosdoktorokká az Általános Orvostudományi Karon végzett hallgatókat a Papp László Sportarénában. Összesen 505-en végeztek idén a karon, köztük 205 külföldi hallgató, akik a világ 24 országából érkeztek.

A dékán örvendetesnek nevezte, hogy a kormányzat részéről az elmúlt időszakban több alkalommal is megfogalmazódott az orvosképzés fejlesztésének szándéka. Kiemelte, hogy ez csak az oktatás, kutatás és betegellátás hármas egységének párhuzamos fejlesztésével érhető el. Szólt arról, hogy a kar vezetése folyamatosan dolgozik a képzés curriculumának és színvonalának megújításán, példaként említve a szimulációs módszerek bővítését és az ötödévben bevezetett blokkosított oktatást.

Az itt megszerzett tudás mellett valamennyi végzett diák az egyetem közel két és fél évszázados tradíciójának is az örökösévé válik – jelentette ki a dékán, kitérve az egyetem számos kiemelkedő egyénisége közül „a legnagyobb óriásra”, Semmelweis Ignácra. Az Önök diplomáján Semmelweis neve a garancia arra, hogy természettudományos alapokon nyugvó biztos tudást visznek magukkal – fogalmazott. Mint felidézte, Semmelweis Ignác tragédiáját az okozta, hogy zseniális és tudományosan alátámasztott klinikai megfigyelése a kor elméleti tudományos ismereteinek hiányosságai miatt nem volt megmagyarázható. Ez is rámutat arra, hogy az elmélet és a klinikai gyakorlat egyaránt fontos – emelte ki.

A dékán szólt az élethosszig való tanulás fontosságáról is, rámutatva, hogy az egyetem akkor végezte jól feladatát, ha nem csupán a tudást adta át a diákoknak, hanem a még több tudás megszerzése iránti igényt is sikerült felkeltenie. A tudás mellett a jó orvos másik fontos tulajdonsága az empátia, mely a beteg ember gyógyulását nagymértékben segíti. Éljenek a lehetőségeikkel, menjenek el külföldre, ott is tanuljanak, de ne feledjék, hogy Önök ide tartoznak, és ennek az országnak szüksége van a munkájukra és tehetségükre – mondta dr. Hunyady László a frissen avatott orvosdoktoroknak.

Az ünnepségen dr. Báthori Gergő a Pro Universitate Díj ezüst fokozatát vehette át. A díjat a rektor adományozta Hunyady László dékán javaslatára az egyetem, és különösen a blokkosított oktatás bevezetése érdekében végzett áldozatos munkájáért a Hallgatói Önkormányzat eddigi oktatási alelnökének.

A rendezvényen három habilitációs képesítést is átadtak: az idei tanévben habilitációs képesítést szerzett és így a „Semmelweis Egyetem Habilitált Doktora” cím viselésére jogosult dr. Christopher Netsch, dr. Axel Stang és dr. Gregor Stavrou, akik dr. Merkely Bélától vehették át oklevelüket.

További részletek az egyetem honlapján

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés