hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

MGYT: a szülők többsége élt a telemedicina lehetőségével

A kisgyermekes szülők többsége vett igénybe orvosi távkonzultációt gyermeke egészségügyi problémái miatt, derült ki az Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) Telemedicina Munkacsoportja felméréséből.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága Telemedicina Munkacsoportja azzal a szándékkal jött létre a Magyar Gyermekorvosok Társaságán belül 2020-ban, hogy meghatározzák a telemedicina helyét és szerepét a hazai gyermekgyógyászatban, valamint megtalálják azokat a digitális eszközöket, amelyek használatával a fizikai távolság áthidalható gyermekorvos és kis páciense között.

Céljuk, hogy megismertessék a szülőket a telemedicina sokszínű lehetőségeivel, munkájukkal elősegítsék azt, hogy a technológiai fejlődés és az innovációk a gyermekgyógyászati ellátások részévé váljanak Magyarországon is. Mindemellett szeretnék, ha a gyermekorvos kollégák is egyre elfogadottabb és biztonságosabb ellátási módként tekintenének a digitális megoldásokra, és a jövőben egyre többször alkalmaznák a távkonzultációt bizonyos betegségkörök eseteiben.

A járványügyi veszélyhelyzet 2020-ban történt kihirdetését követően fordult egyértelműen a figyelem a távkonzultáció, a telekommunikációs eszközök használatával megvalósítható orvos-beteg találkozások felé, hiszen a korlátozások és egészségügyi kockázatok ellenére sem maradhattak egészségügyi panaszaikkal ellátatlanul a gyermekek. A legtöbb esetben az e-vizit telefonhívások formájában történt, de idővel egyre több háziorvosi praxis és szakrendelő vezette be a videó-távkonzultációt. Szükségszerűen a jogalkotónak is lépést kellett tartania a felmerülő új igényekkel és elindult a jogszabályi környezet kialakítása, ezután pedig egyre több informatikai cég kezdett konzultációs platformok fejlesztésébe.

Az MGYT munkacsoportja által végzett reprezentatív kérdőíves kutatás azt igazolta, hogy a koronavírus-járvány második hulláma alatt is biztonságban érezte a gyermekét a szülők és gondviselők többsége. Kiderült, hogy a válaszadók 56 százaléka vett igénybe orvosi távkonzultációt, azaz telemedicinás megoldást gyermeke egészségügyi problémái miatt. A válaszadók közel háromnegyede tudja részben vagy teljes egészében elképzelni, hogy használja a telemedicinát a jövőben is.

A 21. századi fiatal szülők között a digitális eszközhasználat már rutinszerű az élet számos területén. Az egészségügyben sem lehet ez másképpen. Ugyanakkor hazánkban még újszerűnek számító e-egészségügy lehetőségeit együtt kell tanulnia páciensnek/szülőnek és gyermekorvosnak egyaránt, hogy a közösen bejárt úton otthonuk biztonságában is a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesülhessenek a gyermekek.

A teljes cikk .pdf-ben letölthető az MGYT portáljáról.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!