hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Kérdéses az antiepileptikumok fájdalomcsillapító hatása

Kérdéses a pregabalin és gabapantin hatása krónikus fájdalom esetén. A PharmaOnline német és kanadai kutatók eredményeiről számolt be.

Az eredetileg az epilepszia kezelésére kifejlesztett hatóanyagok, a pregabalin és a gabapentin a neuropátiás fájdalmak, így például a diabétesszel összefüggő idegi bántalmak kezelésében vagy a herpesszel összefüggő fájdalmas panaszok enyhítésében is szerepet kapnak, írja a PharmaOnline.

Négymillió beteg aktáinak áttekintése

Német és kanadai kutatók a Berlini Egészségkutató Intézet (Institut für angewandte Gesundheitsforschung Berlin) adatainak a felhasználásával analizálták azt, hogy milyen gyakran írják fel és expediálják a pregabalint és a gabapentint krónikus fájdalom esetén.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

4 millió beteg 2009 és 2015 közötti kezelési adatainak a feldolgozásából kiderült, hogy a vényfelírások száma évről évre növekvő tendenciát mutatott Németországban.

Az érintett betegek csak 25 százaléka küzd neuropátiás fájdalommal

A növekvő felírási gyakorisággal szemben a kutatók csak a betegek körülbelül 25 százalékánál tudtak neuropátiás fájdalmat igazolni. A betegek döntő többsége (75 százalék) ugyan krónikus fájdalommal küzdött, de az nem volt neuropátiás jellegű.

Magas a gyógyszeres kezelést abbahagyók aránya

Azoknak a betegeknek a 61 százaléka, akiknek pregabalint vagy gabapentint rendelt az orvos, abbahagyta a gyógyszer szedését. A gyógyszerek szedését abbahagyók magas aránya arra enged következtetni, hogy a pregabalin vagy a gabapentin szedése valószínűleg nem járt terápiás haszonnal, azaz nem hozott enyhülést a fájdalomban és/vagy nem kívánatos hatások léptek fel a terápia során.

Ha a többi hatóanyag nem használ, következik a pregabalin és a gabapentin?

A mindennapi gyakorlatban, ha már többféle gyógyszeres kezelés is elégtelennek bizonyult a fájdalom csillapítására, általában a pregabalinhoz vagy a gabapentinhez nyúlnak az orvosok; remélve azt, hogy a panaszokban a neuropátiás fájdalom jelentős szerepet kap, így annak enyhítésére a pregabalin vagy a gabapentin alkalmas lehet. A citált közleményt megjelentető szakemberek erről az „eljárásmódról” lebeszélnek, és az „antiepileptikumok” helyett a konzervatív eszközökhöz való fordulást javasolják.

(Forrás: BMJ Open)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés