hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A lakosság nem jár rosszabbul a kombinációs gyógyszerek árának változásával

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerint a lakosság nem jár rosszabbul a kombinációs gyógyszerek árának változásával, mivel azon medicinák mindegyike kiváltható több készítménnyel, amelyek együttesen olcsóbbak.

Sélleiné Márki Mária elmondta, hogy a több hatóanyagot tartalmazó úgynevezett kombinációs gyógyszereket egy január 1-jén hatályba lépett jogszabály alapján vizsgálták felül, amelynek első végrehajtási időpontja április elseje. Ez az intézkedés csaknem kétszáz terméket érint, amelyek nagy része valóban vérnyomáscsökkentő, de vércukorcsökkentő gyógyszert és egyéb termékeket is érint - tette hozzá.

Közlése szerint a csaknem kétszáz készítmény közül tizennégynek már a gyártó csökkentette az árát, huszonkettő a korábbi áron maradt. Mint ismertette, valóban van olyan készítmény, amely drágulni fog, de ezek kombinációs készítmények, két vagy több hatóanyagot is tartalmaznak, így kiválthatóak több készítménnyel, amelyek együttes térítési díja alacsonyabb.

Sélleiné Márki Mária hangsúlyozta: a korábbi időszakban a gyógyszergyártók, gyógyszercégek "olyan módon hozták forgalomba ezeket a kombinációs szereket, hogy magasabb volt az áruk, ezért magasabb támogatást kellett fizetni a biztosítónak, mintha komponensenként külön vették volna meg". Érthetetlen, hogy miként és miért lehetett ilyen módon eljárni - tette hozzá.

A mostani intézkedés célja az, hogy a szabályozottsággal a betegek gyógyszerköre változatlan maradjon és terheik se emelkedjenek, bizonyos esetekben még csökkenjenek is - mondta a főigazgató, emlékeztetve arra, hogy 2006-ról 2007-re valamennyi gyógyszer térítési díja mintegy ötven százalékkal emelkedett, ami rendkívül negatívan érintette a betegeket.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja kedden tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint semmi, így a gyógyszerkassza helyzete sem indokolja a gyógyszeráremelést, amely elsősorban az idős embereket és a kismamákat sújtja. A szocialista politikus beszélt arról is, hogy az idősek fogyasztói kosara - az átlagosnál nagyobb mértékben - 4,8 százalékkal drágult az első negyedévben, vagyis számukra különösen kedvezőtlen az áremelkedés.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink