hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Veszprémben nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatás

A Népszava szerint július elsejétől nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása a Veszprém megyei kórházaknak. Bezárt ugyanis a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, ezzel kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása.

A labor kiesése veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az előírások szerint ugyanis a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikum-kúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megvizsgálja milyen szerre érzékeny baktériumról van szó. Az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, és a sebészetek munkája is csak a mikrobiológai laborháttér mellett biztonságos.

A kórházfenntartó azt ajánlotta a kórházaknak: a bakterológiai vizsgálatokat vásárolják meg a piacról. A laborhiány érinti a farkasgyepűi tüdőgondozót, és a balatonfüredi szívkórházat is.

Mivel a mikrobiológiai labor nélkül nem működhet a betegellátás, a kórházfenntartó felszólította az érintett egészségügyi intézményeket, hogy azonnal keressenek az állam helyett új szolgáltatót. Egyúttal ajánlott is számukra egyet, a Synlabot, amely – a fenntartó tudomása szerint – rendelkezik azzal a kapacitással, amire most szükség van. Mindez több szempontból is problémás. Mindenekelőtt azért, mert ezt a szolgáltatást – annak volumene miatt – csak közbeszerzéssel vásárolhatnák meg az intézmények. Márpedig az Állami Számvevőszék legutóbb tavasszal állított pellengérre 17 kórházat a gazdálkodási fegyelem, több esetben a közbeszerzési szabályok megsértése miatt. Ezek között egyébként volt olyan eset is, amikor éppen a kórházfenntartó utasítása miatt sértett szabályt a kórház, mert nem tudott időben elindítani egy-egy közbeszerzést.

A lap megkereste az országos tiszti főorvost, hogy miként kívánja helyreállítani a biztonságos betegellátás feltételeit a Veszprém megyei kórházakban. A hivatal sajtóosztálya a területileg illetékes kormányhivatalhoz irányította a lapot, onnan viszont vasárnap estig nem kaptak választ.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink