2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Védőfelszerelések: egy heti tartalékot szeretne az operatív törzs mindenütt

Arra kell számítanunk, hogy a közeljövőben egyre többen fertőzödnek meg, ezért egyre több lesz a laboratóriumi vizsgálat is – hangzott el a többi közt az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Vasárnap délután két órakor veszik át megbízólevelüket a kórházakba hétfőtől kirendelt kórházparancsnokok, tájékoztatott Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, jelezve, feladatuk a munka segítése. Orvosi döntést nem hozhatnak. Elsődlegesen a készletgazdálkodás és az információáramlás segítése, az objtektumvédelem területén lesz munkájuk; remélik, hogy ezzel tehermentesíthetik az egészségügyi dolgozókat például az egyéb, adminisztratív feladataiktól is, hogy csak a betegek ápolására összpontosíthassanak.

A bevezetett kijárási korlátozás szigorú szabályokat tartalmaz, de lehetőséget ad arra, hogy a családját mindenki ellássa, azaz nem kell folyamatosan a négy fal között lenni, de cél a szociális távolság megtartása az eredményes védekezés érdekében – hangzott el a többi közt az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Müller Cecília a vasárnapi adatok ismertetése után közölte, számítani kell arra, hogy egyre többen fertőzödnek meg Magyarországon, ezért egyre több lesz a laboratóriumi vizsgálat is. Mint jelezte, jelenleg is folyik a kontaktkutatás egy-egy újonnan felismert esetben; mind a hét labor 0-24 órában működik, nincs elmaradás.  Sokan valószínűleg csak enyhe tüneteket fognak produkálni a megfertőzöttek közül, hiszen a betegség több mint 80 százaléka ma is enyhe tünetekkel zajlik. Azoknál, akik alapbetegségüknél fogva nagyobb kockázatot hordoznak, súlyosabb lehet a betegség, ismételte el a tudnivalókat az országos tiszti főorvos, aki arra is figyelmeztetett, ha valakiben felmerül a gyanú, hogy esetében is új koronavírussal összefüggő tünetegyüttesről lehet szó, telefonon értekezzen a háziorvosával. Gyanú esetén mindenkinél elvégzik a vizsgálatot, amelyet jelenleg a mentők a háznál is el tudnak végezni, a komolyabb tüneteknél azonban kórházba kell szállítani a beteget. Részükre kijelölt kórházak állnak rendelkezésre, ezek köre egyre bővül. Ha valakinek enyhe tünetei vannak, akkor igazolt pozitivitás esetén sem kell kórházba vonulni, de kötelezően, izoláltan, otthonában kell maradnia.

Mindenkinek legalább 1,5 métert ajánlott tartania másoktól. A bevezetett új szabályok szigorítást jelentenek, az idősek bevásárlási lehetősége csak végszükséglet, hívta fel a figyelmet ismételten arra, hogy az időseknek a család, vagy ha az nincs, az önkormányzat segítsen a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében.

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília megerősítette, Magyarországon is van fiatal beteg. Az idősek kockázata nagyobb, de a vírus nem kímél senkit, bárki megfertőződhet és bárki megfertőzhet másokat. A Kínából érkezett tesztek és védőfelszerelések minőségére vonatkozó érdeklődésre elhangzott, valóban nagy a minőségbeli különbség, ezért átvizsgálják a szállítmányokat. Vannak egészségügyi dolgozók is karanténban; kontaktjaik sem dolgoznak. Közöttük is nagy különbség van abban, hogy milyen munkát végeznek; ettől függ az is, milyen védőeszközt kell használniuk. És hogy a személyi szállításban dolgozók mikor kapnak védőfelszerelést? Müller Cecília emlékeztetett, van, ahol folyamatos védelmet igényel a munka, ilyenek pl. a szennyvízkezelésben dolgozók is – a szabályok szerint a munkáltató dolga a kockázatbecslés, annak kezelése, így az eszközök biztosítása is.

Arra a felvetésre, hogy több helyen panaszkodnak a nagy számú túristára, Lakatos Tibor újfent jelezte: az önkormányzatok csak szűk körben hozhatnak korlátozó döntéseket, pl. a közösségi terek, játszóterek bezárására. Legfontosabb, hogy a polgárok értsék a szabályokat: az, hogy valaki sétálhat, nem jelenti a csoportosulás lehetőségét.

Az eddigi hazai halálozásokból már levonhatók következtetések, mondta az országos tiszti főorvos. Idehaza mintegy 120 ezren halnak meg egy évben. A haláloki eloszlás felében szív-érrendszeri megbetegedés áll a halál hátterében, negyedében rosszindulatú daganatos betegség; kb. ugyanezt látni a fertőzésben elhunytaknál is, akiknél az alapbetegségre úgymond csak rárakódott a fertőzés.

Mint elhangzott, arra törekednek, hogy minden egészségügyi intézményben legalább 1 heti tartalék álljon rendelkezésre a védőfelszerelésekből. Az operatív törzs tegnap értesült arról, hogy a nagymágocsi idősotthonban egy traumát követően egy beteg belázasodott és pozitvitása is igazolódott később. Nagy erőkkel dolgoztak a kontaktok felderítésén: 286 ápolt van ott, azóta kiderült, hogy 7-en pozitívak, de a dolgozók között nem találtak fertőzöttet.

Pillanatnyilag Magyarországon 14-en szorulnak intenzív, lélegeztetéssel járó kezelésre, ismertette Müller Cecília. Arra a felvetésre, hogy daganatos beteget is elküldtek az intézményekből, Kásler miniszter lép-e ez ügyben, Lakatos Tibor még egyszer jelezte: a kórházparancsnokok orvosi kérdésekben nem hozhatnak majd döntést, Müller Cecília pedig közölte, mindig a konkrét esetben kell eldönteni, hogy egy kezelés elmaradása okozhat-e tartós egészségkárosodást. A daganatos megbetegedések esetén is van, ami halasztható, és van, amit el kell végezni.

Az eddig itthon meghaltak átlagéletkora 69 év. S hogy mikor léphet át a járvány a tömeges megbetegedések szakaszába? Az országos tiszti főorvos szerint ezt nem lehet megmondani, néhány napon, héten belül, de rövid az idő. Ezt mutatja az is, hogy egy nap alatt 66-al nőtt a pozitív esetek száma.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés