hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb koronavírus-gyanús esetet találtak Pécsett, igazolták, hogy nem beteg – Bővítve: karantén vár a Vuhanból hazaérkezőkre

Szombaton este Pécsett alig három óra alatt igazolták egy fertőzésgyanús esetről, hogy nem koronavírus okozta a tüneteit; a beteg izolálására sem volt szükség.

A félelmek nem alaptalanok, de pánikra nincs ok – fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján, ahol Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy szombaton este alig három óra alatt igazolták egy fertőzésgyanús esetről, hogy nem koronavírus okozta a tüneteit. Mint Bódis József elmondta, a Vuhanból hazatérő házaspár férfi tagjánál szombaton este a pécsi sürgősségi betegellátó osztályon tapasztalták a gyanúra okot adó tüneteket. A tőle származó mintát a Pécsi Tudományegyetem víruskutatói vizsgálták meg, és mintegy 2 óra 45 perc alatt igazolták, hogy nem koronavírusról van szó. Az országos tisztifőorvos döntése nyomán a beteg karanténozására sem volt szükség – derült ki az ITM államtitkárának beszámolójából. A MedicalOnline azt is megtudta, a döntést klinikusok, járványügyi szakemberek, valamint a Baranya megyei és az országos tisztifőorvos közösen hozták.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az egyetemek a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagokkal tájékoztatják polgáraikat a fertőzés jellemző tüneteiről, online kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata – tájékoztatott Schanda Tamás. Bódis József a kérdőívek kapcsán megemlítette, hogy 2772 kínai hallgató tanul a hazai felsőoktatási intézményekben. Az egyetemek a kérdőívek nyomán több száz hallgatóval vették fel elektronikus úton a kapcsolatot, közülük harminc főt meg is vizsgáltak, azonban karanténba helyezésük nem volt indokolt. Azok a hallgatók, akik a kérdőívek alapján kockázatot jelentenek, a lappangási idő tartamára, vagyis 14 napra felmentést kapnak az óralátogatás alól, ám erre ez idáig nem volt szükség – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol Schanda Tamás kiemelte: Magyarországon még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak, és a kormány pedig felkészült a védekezésre.

Ha kevés lenne a technika, beszállnak az orvostanhallgatók

Ha a nagy forgalmú helyeken, így például a Liszt Ferenc Repülőtéren felállított hőkapuk átengedő kapacitása nem elegendő, és kézi, direkt lázmérésre lenne szükség, rendelkezésre állnak az egyetemek orvostanhallgatói – számolt be Bódis József annak az egyeztetésnek az eredményeiről, amelyen a HÖOK és az orvostanhallgatókat képviselő társaságok is részt vettek.

Nemzetközi szinten felmerült a koronavírus okozta tüdőgyulladás elleni védőoltás igénye – tért át  a hosszú távú intézkedések ismertetésére a felsőoktatásért felelős államtitkár. Mint mondta, a magyar egyetemi rendszerben minden eszköz és szellemi erőforrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy hazánk is részt vehessen a vakcinafejlesztésben. E tekintetben megemlítette a Pécsi Tudományegyetem víruskutató laboratóriumát, illetve a Debreceni Egyetemen folyó projektet, amelynek keretében oltóanyag-gyártó kísérleti üzem is épül, lehetővé téve, hogy egy-másfél éven belül hazánk is bekapcsolódhasson a vakcinagyártásba.

Bár még nem ismertek a pályázat feltételeit, két központtal is tárgyalt, amelyek akár eredményesen indulhatnának azon az összesen 10 millió eurós alapra kiírt pályázaton, amelynek létrehozását pénteken jelentette be az Európai Bizottság a koronavírussal összefüggő kutatások támogatására – reflektált a MedicalOnline kérdésére Bódis József. Arra a kérdésünkre, hogy számíthatnak-e többletforrásra az egyetemi klinikai központok a koronavírussal összefüggő feladataik tekintetében, úgy válaszolt, „az egészségügyben utófinanszírozás van”, a vidéki orvosképző helyek infektológiai osztályai is rendelkezésre állnak, koordinációs és egyéb feladatokról pedig az operatív törzs dönt.

A Vuhanból hazatérőkre két hét karantén vár

Katonai repülőgéppel szállítják Budapestre azt a hét magyar állampolgárt, akik Vuhanból, franciaországi átszállással érkeznek haza. Szigorú, 14 napos karantén vár rájuk. Minderről a Nemzeti Népegészségügyi Központban tartott sajtótájékoztatón számolt be Müller Cecília országos tisztifőorvos, és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A hét hazatérő egészséges, betegségnek semmiféle tünetét nem mutatják – hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve, az utazás során orvos és egészségügyi szakszemélyzet is kíséri az állampolgárokat, ügyelve arra, hogy állapotukat megtartották. Bár a hazaérkezés pontos idejét a franciaországi adminisztráció miatt nem tudták megjósolni, Müller Cecília azt elmondta, hogy a repülőtérről az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, hétszemélyes szállítójárművével viszik el a Dél-Pesti Centrumkórházba (DPC) az érintetteket. A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy a kísérő egészségügyi személyzet mind a repülőgépen, mind az OMSZ gépjárművein rendelkezik minden olyan felszerelésével, ami a fertőzés kivédését szolgálja, egyelőre a szájmaszk és a védőkesztyű viselése elegendő, szélesebb körű védelemre nincsen szükség.

Tizennégy napot töltenek majd a Vuhanból hazatérők a DPC Szent László kórházi részlegének infektológiai osztályának különálló karantén épületében, amelyet a megfigyelés időszakában zárva tartanak, és az intézmény biztonsági szolgálata is kiemelten odafigyel annak háborítatlanságára. Erről már Szlávik János számolt be, hozzátéve, hogy az újfajta koronavírus esetében a lappangási idő 5-14 nap, így a most izolálandó személyek a következő két hétben nem hagyhatják el az intézményt, és a családtagok sem látogathatják őket, míg az első vizsgálatok meg nem történnek.

Az orvosi vizsgálatok mellett laboratóriumi teszteket is végeznek, az első eredmények 24 óra múlva, míg azok megerősítése néhány napon belül áll majd rendelkezésre – folytatta a főorvos, aki azt hangsúlyozta, hogy bár a betegség első tünetei 2-5 napon belül jelentkeznek, a karantént 14 napig, a teljes lappangási idő alatt fenn kell tartani. A kórházban az izolált ellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek egyaránt adottak, megfelelő számú szakorvos és szakdolgozó mellett a felszerelések, higiénés eszközök is rendelkezésre állnak.

Nem minősült gyanúsnak a pécsi eset

Az NNK referencialaboratóriumába is megérkezett a pécsi „feltételezett gyanús eset” mintája, ahol még az éjszaka folyamán megerősítést nyert, hogy az negatív – tájékoztatott a MedicalOnline kérdésére válaszolva Müller Cecília, amikor azt firtattuk, hogy a baranyai megyeszékhelyen felbukkanó beteget nem hasonlóan kellett volna kezelni, mint a most hazaérkezőket. Kifejtette, hogy egy szakmai csapat együttesen értékelte a beteg állapotát, majd a konzultáció során az a döntés született, hogy nem minősül gyanús esetnek. Hozzáfűzte: az érintett egészségi állapota most is megfelelő; jól van.

A betegtől származó minta esetében biztonsági célú laboratóriumi ellenőrzésről volt szó, mert az orvosi vizsgálat során felmerült annak a gondolata, hogy akár a koronavírus is állhat a tünetek hátterében – magyarázta a tisztifőorvos, és elmondta azt is, ha egy betegnél adott a gyanús esetnek megfelelő definíció, a laborvizsgálatokat mindenképpen elvégzi az NNK akkreditált és validált referencialaboratóriuma. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy azonnal azonosítsák a kórokozót, és kétségkívül megfelelő döntés szülessen minden esetben.

Frissítés:

Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre a hét magyar állampolgár, számolt be az M1 aktuális csatorna.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink