hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újabb források az egészségügynek

Újabb pluszforrást, mintegy 3 milliárd forintot kapnak az egészségügyi intézmények és szolgáltatók az év utolsó hónapjában. A gyermekek ellátása érdekében jelentős támogatás érkezik az iskola-egészségügyi szolgálatokhoz, és részesülnek a pluszforrásból a betegszállítók, valamint az otthonápolásban résztvevők is, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerdán megkezdte a pénzek átutalását. Az Emmi kiemelte, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere döntése értelmében az év végi maradványokból összesen 2,9 milliárd forint pluszforrásokhoz jutnak az egészségügyi intézmények. A gyermekek ellátása érdekében mintegy 300 millió forintot kapnak az oktatási intézményekben fontos egészségfejlesztő és felvilágosító munkát végező iskola-egészségügyi szolgálatok. Az iskolaorvosok és iskolavédőnők feladatkörébe tartozik a többi között a kötelező védőoltások beadása, a szexuális felvilágosítás, és ők végzik a látás- és a gerincferdülés-szűrést is, emellett egészségnapokat is szerveznek. További egymilliárd forintot fordít a kormány az otthoni szakápolásra és hospice ellátásra a magas szintű betegellátáshoz szükséges dolgozói létszám biztosítása, illetve a feladatellátásban részt vevő szolgálatok pénzügyi helyzetének javítása érdekében, írták.

Jut a pluszforrásból a betegszállítást végző szolgálatok támogatására is. A speciális járművek ugyanis maximum 10 évig üzemeltethetőek, így a jogszabály szerint a gépjárműpark 13 százaléka, vagyis 84 autó cseréje válik szükségessé 2020 végéig. Ehhez csaknem 376 millió forintos többlettámogatásban részesülnek az érintett cégek, míg az Országos Mentőszolgálat célzottan a koraszülöttek mentéséhez kap 100 millió forintot.  

Az országos gyógyintézetek, illetve a négy orvostudományi egyetem egyenként 50-50 millió forintos támogatásban, a speciális gerincstabilizáló műtéteket végző kórházak pedig 120 millió forintos kiegészítésben részesülnek, így összesen 870 millió forintos pluszforrás érkezik a progresszivitás legmagasabb szintjén álló intézményekhez, közölte a tárca. Hozzátették: ezeken túlmenően a rehabilitációs szakma támogatására 100 millió forintos többletet ad az Emberi Erőforrások Minisztériuma az érintett intézeteknek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink