hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Tovább csorbítják a menedzsmentek jogkörét, már a munkavállalókról sem dönthetnek önállóan

Újabb ÁEEK levél: engedélyeztetni kell felvételeket

Mától minden munkavállaló felvételét engedélyeztetniük kell az intézményvezetőknek a kórházfenntartóval – derül ki a MedicalOnline birtokába jutott levélből.

Információink szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) ma újabb körlevelet küldött a menedzsmenteknek – „a pénteki levélben foglaltak egységes értelmezése érdekében”. Míg eddig az igazgatók hatáskörébe tartozott a munkaerő-felvétel, az újabb levél szerint mától e-mailben kell eljuttatni az ÁEEK-hoz a felvételre javasolt munkavállalók anyagát, azaz az önéletrajzukat és a betölteni kívánt munkakör leírását annak érdekében, hogy az azokról szóló jóváhagyást „személyre szólóan és azonnal” visszaküldhessék. Az intézkedés nemcsak az új, hanem a már folyamatban lévő felvételek dokumentációjára is vonatkozik.

Bár úgy tűnhet, mindössze adminisztratív formaságról van szó, az mégiscsak érdekes helyzeteket teremt, hogy például az orosházi kórház orvos-, ápolási-, gazdasági- és főigazgatója helyett egy budapesti hivatalnok dönt arról, szükség van-e a fővárostól 200 kilométerre egy orvosra, ápolóra vagy éppen villanyszerelőre...

A legfrissebb levélben az ÁEEK már nem cáfolja, inkább megerősíti a Népszava értesülését, miszerint korábban – a titkosított, 4116/2019. számú kormányhatározatra hivatkozva – létszámstopot rendeltek el a kórházakban. Bár napközben a fenntartó cáfolta a lap információit, a Magyar Kórházszövetség MTI-hez eljuttatott közleményéből az derült ki, hogy mégiscsak igazak a cikkben foglaltak, hiszen az MKSZ úgy fogalmaz: az ÁEEK és az egészségügyért felelős államtitkár mindent megtesz annak érdekében, hogy a kórházakban életbe léptetett létszámzárlat minél hamarabb feloldódjon.

Úgy tűnik, most ezzel az újabb adminisztrációs teherrel igyekeznek kiköszörülni a csorbát.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink