hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A kapacitástérképet hétfőn a Fidesz-frakcióülés véglegesíti

Túlterhelt sebészetek, növekvő várólisták

A fővárosban biztosan kevesebb a sebészeti kapacitás, mint amennyire a biztonságos ellátáshoz szükség lenne – mondta a Népszabadságnak Weltner János fővárosi sebészeti szakfelügyelő főorvos.

Százhúsz százalékon pörögnek a sebészeti ügyeletek, nemritkán kétharmaddal is több operációra szorulót visznek a mentők, mint ahány beteget tisztességgel el lehet látni. A fővárosban biztosan kevesebb a sebészeti kapacitás, mint amennyire a biztonságos ellátáshoz szükség lenne – mondta a Népszabadságnak Weltner János fővárosi sebészeti szakfelügyelő főorvos, egyetemi tanár. Elvben naponta 100-120, akut sebészeti panasszal érkező betegnek van hely, ám a mentők ennél jóval több rászorulót hoznak. 

A rendszerre zúduló betegáradat óriási terhet jelent, mert ha sikerül is lefektetni valahová a mentővel érkezőket, korántsem biztos, hogy ellátásukhoz van elegendő orvos, nővér, illetve műtéti team az adott ügyeletes intézményben. Az országos szakfelügyelő főorvos szerint a sebészek embersége most még „elviszi” a rendszert, de a túlterheltség és az ezzel járó kiégés miatt egyre kevésbé lehet erre számítani. Weltner János nem titkolja, örült volna, ha a kapacitások újraosztásánál a fővárosban a sürgős kezelésre szorulók számához hozzáigazítják a sebészeti akut férőhelyeket.

Az ügyeleteken a „terven felüli” betegszám hatással van a krónikus ellátásra szorulókra is, mert rendre csúsznak a tervezett műtétek, nőnek a várólisták. A Semmelweis Egyetem Sebészeti Klinikáján most 2-3 hónapot kell várni a sérvműtétre, a daganatos betegeknél még kicsit jobb a helyzet, őket általában 7–14 napon belül megoperálják. A szakfőorvos szerint az sem elég jó érv, amikor az egészségpolitika azt mondja: az egynapos ellátások bővítésével csökkenhet a teher a kórházi sebészeti osztályokon, mert például az említett sérvműtétet, az akut hasi katasztrófát okozó beavatkozásokat biztosan nem lehet átadni.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház kivételével szinte mindenütt megszűnhet a kardiológiai főorvosi poszt. Az akut szív- és érrendszeri problémák kezelésével a jövőben csak olyan kórházakban foglalkozhatnak, ahol lehetőség van invazív (éren belüli rögoldás) ellátásra is. Erre az SE Szív- és Érsebészeti Klinikán és az Országos Kardiológiai Intézeten kívül Budapesten csak a Kőbányán lévő Bajcsy-Zsilinszky Kórház képes. A többi fővárosi intézményben lényegében a kardiológiák a belgyógyászati osztályok feladait végezhetik.

A kapacitástérképet hétfőn a Fidesz-frakcióülés véglegesíti.

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink