hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Tíz orvos praxisközössége Szegeden

Öt házi gyerekorvos és öt felnőtt háziorvos működik együtt a szegedi Prevent-Ív Praxisközösségben, közölte a szeged.hu.

Dietetikus, gyógytornász, mentálhigiénés szakember és egészségfelelős is segíti az orvosok munkáját a szegedi Prevent-Ív Praxisközösségben. A közösség tavaly augusztusban alakult, 135 millió forint uniós támogatásból dolgozik együtt összesen 35 szakember. Ők mintegy 9500 felnőttnek és 4500 gyereknek segítenek.

A háziorvos javaslatára, szakorvosi beutaló nélkül járhat a szegedi praxisközösség gyógytornájára a betegek. A praxisközösségben dietetikus is segít, ő és a háziorvos is azt tapasztalja, hogy a betegek között egyre több a 20 és 40 év közötti fiatal. Polgár Annamária dietetikus szerint a legtöbb betegnek fogynia kell, ezen felül a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri kockázatok és az emésztőrendszeri betegségek a legjellemzőbbek a pácienseknél.

A szegedi praxisközösség abban különleges, hogy a házi gyerekorvosok és a felnőtt orvosok a születéstől a felnőttkorig lekövethetik a betegek állapotát. Rósa Ágnes házi gyermekorvos a Korda utcában egyike az öt gyermekorvosi praxis tulajdonosának, amelyek részt vesznek a szegedi közösség munkájában. Szív-érrendszeri kockázatbecslést, majd azt követően gondozást végeznek, így próbálják kiszűrni a későbbi betegségeket. A doktornő elmondta: külön kérdőívet készítettek az életkori szokások felmérésére: a táplálkozási, mozgási szokásokat, a képernyő előtt töltött időt, illetve a pszichés állapotot vizsgálják így.

A Prevent-Ív Praxisközösségben családi anamnézist is felvesznek. A szűrővizsgálat lényege, hogy felmérjék azokat a kockázati tényezőket, melyek később akár valamilyen betegség kialakulásához vezethetnek, írja a lap.

(forrás: szeged.hu)
hirdetés

Könyveink