hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Telemedicina: az orvosokkal kellene kezdeni

A telemedicina mibenlétéről és magyarországi állapotáról, lehetőségeiről ír cikkében, a hvg.hu egy szegedi konferencia apropóján.

A magyarországi telemedicina-helyzetképet felmérve az látszik, hogy nálunk egyelőre éppen az orvosi rendelőkben legtöbb időt töltő idősebb korosztály fogékony legkevésbé a témára – mondta a hvg.hu-nak Vilmányi Rita, a szegedi egyetemen zajló, témába vágó projekt vezetője, hozzátéve, hogy a területen működő kutatók egyöntetű véleménye szerint ez inkább generációs kérdés, ami az idő előrehaladtával változni fog.

A szakember szerint azonban más problémák is vannak a területen: bár eszközök terén viszonylag jól állunk, a szoftveres fejlesztésekről ez már nem mondható el. Ami viszont a módszer gyors elterjedését gátolja, az az orvosok relatív bizalmatlansága a rendelkezésre álló technológiával szemben. Pedig a telemedicina segítségével - amellett, hogy idő és pénz spórolható, illetve az adatok alapján sokkal gyorsabban lehet beavatkozni - az orvosokon lévő nyomás is csökkenthető, hiszen a páciensek csak akkor keresik fel őket, ha az otthon mért adatok állapotváltozást mutatnak.

Ilyen értelemben tehát egyetértés van az orvosok és betegek között: félnek attól, amit nem ismernek. Pedig a mai betegek egyre többet várnak el az egészségügyi szolgáltatórendszertől, igényük van arra, hogy az orvosok kövessék állapotuk változását – miközben a betegekre fordítható idő folyamatosan csökken, az ellátás költsége pedig egyre magasabb. A témával foglalkozó szakemberek szerint az ismeretlentől való félelem mindkét oldalról természetes, feloldásának logikus módja pedig nem elsősorban a páciensek, mint az ő egészségügyi döntéseiket befolyásoló orvosok intenzív tájékoztatása lehetolvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink