hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Támogatást kér az orvosi kamara

Levelet írt a kamara elnöksége az önként vállalt többletmunka szerződések felmondása ügyében az igazgatóknak és a vezető beosztású kollégáknak.

A levélben a többi közt azt írják: "Ön felelős vezetőként pontosan látja a magyar egészségügy alulfinanszírozottságának következményeit. Tapasztalja a bérspirál negatív hatását, az egyes szakmák elérhetőségének kiszámíthatatlan változásait, emellett pedig nap mint nap meg kell küzdenie azért, hogy stabilitást tudjon teremteni az Ön által vezetett intézmény vagy osztály életében. Be kell látnunk, hogy a financiális megújulásra szoruló rendszer ezen gyengeségei hatással vannak az egészségügy belső viszonyaira, a kollegialitásra és az egész orvostársadalom érdekérvényesítő képességére. 

Az orvosvezetőknek sokszor rögtönzött döntésekkel, kényszerű szükségmegoldásokkal kellett élniük, hogy a kórházuk vagy osztályuk működjön, és biztosítani tudják az ellátást. A rövidtávú célok teljesítése azonban – mint azt Magyarország egészségügyi mutatói egyértelműen jelzik – nem tudja hosszú távon helyettesíteni a kiegyensúlyozott működést.

Most azt kérjük Öntől, hogy munkahelyi vezetőként az orvostársadalom hosszú távú céljainak érdekében támogassa akciónkat, hogy egészségügyünk megkapja a megfelelő erőforrásokat. 

Nagyon fontos, hogy felhívja kollégái figyelmét arra, hogy az önként vállalt többletmunka felmondása az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében rögzített módon védelmet élvez. 

(2) Az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.

A fentiek alapján bármilyen munkáltatói vagy kollégák részéről érkező nyomás jogellenes cselekedetnek minősül. 

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy az akció a Magyar Orvosi Kamara érdekképviseleti tevékenységének kiemelt része. Ennek a tevékenységnek az akadályozása etikai következményekkel is járhat. 

A Magyar Orvosi Kamara aktív résztvevője a belügyminiszter által életre hívott Bérrendezési Munkacsoportnak, ami a financiális helyzet rendezése mellett a strukturális változásokat is megalapozza. Bízunk abban, hogy e munkacsoport tevékenysége sikeres lesz és hamarosan tettekre válthatja a kormányzat - Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által is megerősített - bérrendezés iránti elkötelezettségét."

A bérrendezés lépéseiről és az önként vállalt többletmunka felmondásokról a www.mok.hu/tobbletmunka oldalon tájékozódhat.

hirdetés

Könyveink