hirdetés
2021. szeptember. 24., péntek - Gellért, Mercédesz.
hirdetés

Szlávik: Még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni

A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni, mondta a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János továbbra is a védekezés alapvető elemének nevezte a szigorú, szabályos (az orrot és a szájat egyszerre eltakaró) maszkhasználatot, illetve a fertőtlenítést, amivel, mint mondta, magunkat és a környezetünket is védjük.

Felhívta a figyelmet arra, hogy most már minden olyan szabadtéri rendezvényen, így a sporteseményeken is kötelező a maszkhasználat, ahol nem lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot.

Az influenza-oltásról azt mondta: amennyiben a rizikócsoportba tartozó embereket (a gyermekeket, a kisgyermekeket, a várandós nőket és az idős, beteg embereket) beoltják influenza ellen, panaszok jelentkezése esetén az orvosok nagy valószínűséggel tudják elkülöníteni az influenzás és koronavírusos betegeket. A felső légúti tünetekben szenvedőknek azt javasolta, hogy háziorvosuktól kérjenek otthoni koronavírus-tesztet.

Szlávik János szólt az általában immunerősítő hatású szerek (a C- és D-vitamin, a cink és a szelén) szedésének fontosságról is, hozzátéve, hogy napi 2000-3000 egység D-vitamin bevitele nagyon sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben. Kitért arra is, hogy mivel a felnőttekhez képest a gyermekek nagyobb arányban hordozzák tünetmentesen a vírust, ezért a szünetben "távol kell tartani" őket az idős és beteg rokonoktól.

A főorvos szerint nehéz megjósolni a járvány végét, ezért az egyetlen dolog, amit addig tehetünk, az a védekezés, majd jelezte: "senki nem tudja megmondani", hogy mikor indul csökkenésnek az esetszám. Rámutatott: egész Európában megfigyelhető, hogy az emberek belefáradtak az állandó korlátozásokba és a szigorú maszkhasználatba. "Ez ellen harcolni kell és elmagyarázni, hogy tartsanak ki még egy darabig, hiszen a védőoltás már karnyújtásnyi közelségbe került".

Tájékoztatása szerint a jelenlegi helyzetben a magyar egészségügyi rendszer kész a koronavírusos betegek fogadására, ellátására és gyógyítására. Szlávik János beszámolt arról, hogy a Magyarországon elérhető vírusellenes szerekkel (köztük a favipiravirral és remdesivirrel) kapcsolatos vizsgálatok két-három hónap múlva zárulnak le, akkor fognak tudni pontos adatokat közölni azok hatékonyságáról.

Összegzésként azt mondta: Magyarország európai viszonylatban a járvány tekintetében a középmezőnyben van, a továbbiakban várható az esetek számának emelkedése még, de "ha mindannyian komolyan védekezünk és betartjuk a szabályokat, nem lesz olyan súlyos a helyzet, mint több más európai országban".

Kállai Ernő alezredes, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hídépítő zászlóaljának parancsnoka nyilatkozik a sajtó képviselőinek, mielőtt a honvédség fertőtlenít az oktatási intézményben 2020. október 24-én (MTI/Rosta Tibor)
Kállai Ernő alezredes, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hídépítő zászlóaljának parancsnoka nyilatkozik a sajtó képviselőinek, mielőtt a honvédség fertőtlenít az oktatási intézményben 2020. október 24-én (MTI/Rosta Tibor)
 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink