hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Szívroham: a magyar beteg későn telefonál

Megengedhetetlenül hosszú idő, átlagosan több mint három óra telik el, mire egy infarktusos beteg Magyarországon orvost hív – írja a Napi Világgazdaság.

Az ország 19 katéteres centrumában folyamatosan fogadják a betegeket, ami azt jelenti, hogy lényegében egy órán belül hazánk legtávolabbi pontjáról is katéteres centrumba szállítható a beteg. Ha pedig már bekerült, akkor az Országos Kardiológiai Intézet által működtetett infarktusregiszter tanúsága szerint átlagosan 50 perc alatt meg is nyitják az elzáródott koszorúeret, ami európai színvonalú teljesítménynek számít – idézi Ofner Pétert, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet vezetőjét a lap.

Azért, hogy még kevesebben haljanak meg infarktusban Magyarországon, sajátos módon ma már nem is annyira a kardiológusok, mint maguk a betegek tehetik a legtöbbet. Az infarktusregiszter adatai szerint ugyanis a magyarok megengedhetetlenül hosszú ideig, átlagosan több mint három órán át hezitálnak az első tünetek megjelenésétől, mire orvost hívnak. (Az osztrákok ezt már 70 percen belül megteszik – a szerk.) Ráadásul sok esetben nem is a mentőket, hanem a háziorvost vagy az ügyeletet tárcsázzák a betegek, illetve hozzátartozóik, így még később kerülnek katéteres asztalra, miközben a heveny szívroham két változata közül az egyikben kulcsfontosságú az időfaktor. A másiknál is lényeges, hogy kitágítsák, illetve megnyissák az elzáródott érszakaszt, de míg az utóbbi esetben a katéterezés egy-két napon belül is megtörténhet, az azonnali beavatkozást igénylő pácienseknél az optimális időtáv három óra – olvasható a napigazdasag.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink