hirdetés
2020. április. 03., péntek - Buda, Richárd, Múzsa.
hirdetés

Szigorú kontroll alá vennék a pszichológusokat

Egy felülről irányított kamara döntené el, ki praktizálhat – Orbán Viktor mondhatja ki a végső szót, közli a Magyar Nemzet.

hirdetés

Hiába tiltakoznak a szakemberek, kritizálta az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Miniszterelnökség, továbbra sem tett le Balog Zoltán arról, hogy az összes hazai pszichológust egy nagy, felülről irányított szervezetbe terelje. A lap kormányzati forrásokból úgy értesült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan napirenden tartja a Magyar Pszichológuskamaráról (MPK) szóló, tavaly kidolgozott törvénytervezetet. Információik szerint a szaktárcánál azt szeretnék, ha az a Császár-Nagy Noémi vezetné a szervezetet, akinek cége, a Pszichoszomatikus Ambulancia Kft. korábban 13 millió forint értékben szerződött az Emmivel. Úgy tudják, a tárca arra készül, hogy „mini nemzeti konzultációval” győzze meg a pszichológusokat: igenis szükség van a kamarára.

A tavaly februárban nyilvánosságra hozott tervezet felkorbácsolta az indulatokat a pszichológusok körében. A hozzávetőleg 13 ezres szakmai közösség egy része úgy látta, a Császár-Nagy vezette Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületébe (MPÉE) tömörülők „le akarják nyúlni a szakmát”, ők akarják megmondani, ki és milyen feltételekkel praktizálhat.

Azt is vitatják sokan, hogy a különféle irányzatokra tagolódó pszichológusszakma ugyanolyan hivatásrend lenne, mint az orvosi és gyógyszerészi hivatás, ahol kötelező a kamarai tagság. Ugyanis nem minden pszichológus vesz részt a gyógyításban. Viszont az Emmiben lobbizó érdekvédelmi egyesület úgy látja, a szakma jelenleg eszköztelen, képtelen fellépni a sarlatánok, az alapvető etikai normákat megsértő pszichológusok ellen, amire a kötelező kamarai tagság lehet a megoldás, emlékeztet a lap,

melynek forrásai úgy tudják, bár többen ellenzik az Emmi javaslatát, mint ahányan támogatják, köztudott, hogy Orbán szimpatizál Bagdy Emőke nézeteivel, így Balog Zoltán minisztériumában és Császár-Nagy Noémi egyesületében abban reménykednek, végül a miniszterelnök a javaslat megszavazására szólít fel, így az a tiltakozás ellenére kormányon és a parlamenten is keresztülmegy.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink