hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szétváló ellátás, szétszakadó társadalom

Az egészségügy mindig a legkritikusabb kérdések között volt, de a vizitdíjas népszavazás óta nincs párbeszéd a megújításáról, hangzott el az ATV-n.

A kormány – amely bármilyen más kérdésben 24 óra alatt képes döntéseket hozni – kilenc éve tolja maga előtt az egészségügy problémáját, miközben az ellenzék részéről sem érkezik átfogó átalakítási szándék, ezért nem marad más, mint a panasz – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Lakner Zoltán, a 168 Óra főszerkesztő-helyettese.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint Molnár Lajos óta nem volt olyan jelentkező a miniszteri posztra, aki azt mondta volna, hogy nagyon mást szeretne csinálni az egészségügyben, az ellenzéki oldalon egészségpolitikust említeni sem lehetne. A beteg nem adresszálja a problémát, nincs megrendelői igénye, mert nem gondolja, hogy a politika képes változtatni az egészségügy helyzetén. Ezért választja a magánegészségügyet, vagy hálapénzzel igyekszik megoldást találni a problémájára.

Lakner elmondta, a kormány ma hagyja szétválni a köz-és magánegészségügyet. Aki tudja, az megtalálja a saját útját, aki meg nem, az „a legrosszabb ellátásokba szorul be”. Ez szegmentálja a társadalmat, az ország egyes területei között években mérhető a várható élettartamban a különbség, az ellátáshoz való hozzáférésben szintén óriási eltérések vannak.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink