hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Robog a doktor

Ilyen a mentőmotoros orvos, aki biztosan elmorzsol egy könnycseppet mielőtt bárkiről levágná a bőrruhát... – mutatja be a Mentőmotoros Szolgálat tagjait a SportMotor.hu.

Motorkerékpáros mentés már az XX. század elején is létezett, ám a háború után inkább a járműhiány jelentette kényszerből vetettek be alternatív közlekedési eszközöket. Beteget szállítani ugyanis kétségkívül kisteherautó méretű kocsival a legpraktikusabb, de azok nagy része sajnos elpusztult a frontokon. Vagyis mentettek mindennel, ami csak mozgott, így oldalkocsis motorkerékpárral is. Ám akkoriban elképzelhetetlen volt, hogy békeidőben az orvos végezze el a gépkocsivezető és az ápoló feladatát is, ezért az egyszemélyes egység nem jöhetett szóba. Különben is, hová vezetne az, ha a tekintetes doktor úr automobil helyett efféle szerkezettel közlekedne.
A nyolcvanas évekre azonban a motorozás világszerte olyan népszerű hobbivá és praktikus közlekedési formává vált, hogy az orvosok is mind nagyobb számban pattantak két kerékre munkaidőn kívül. Innen pedig már csak egy lépés volt a szervezett motoros mentés megjelenése. Idehaza a nem éppen újítókészségéről és modern működéséről ismert Országos Mentőszolgálatnál viszont egészen a kétezres évek közepéig kellett várni a megalakulásig, amikor néhány lelkes orvos addig kilincselt, lobbizott és szervezkedett, mígnem a döntéshozók beadták a derekukat – kezdik mesélni a története a sportmotor.hu-n, ahonnan aztán eljutnak odáig, hogy Magyarországon működik a világ egyik legszínvonalasabb mentőmotoros szolgálata.

(forrás: SportMotor)
hirdetés

Könyveink