hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ritka, mint a magyar patológus...

Mostantól a konyhaasztalon boncol? – kérdezték a patológustól, amikor kiváltotta a vállalkozói igazolványát... Innen indul a HVG cikke, amely a modern hazai patolgiát mutatja be.

Manapság a patológusok már a munkaidejük 90 százalékát élő embereknek szentelik. A képalkotó eljárások és a laborvizsgálatok hatékonyabbá válásával már ritka a homályban maradó halálok, az Onkológiai Intézetben tavaly mindössze 150-szer boncoltak. A szövettani diagnosztika és a molekuláris patológia elképesztő ütemű fejlődése pedig mára kulcsszereplőkké emelte a patológusokat a betegségek előrejelzésétől és diagnosztizálásától egészen a megfelelő terápia kiválasztásáig – magyarázza a lap, hogy milyen messzire jutott e szakma a boncasztaltól.

„Ami tegnap tudomány, az holnapra diagnosztika” – érzékeltette Tóth Erika, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) osztályvezetője, hogy mennyire gyorsan épül be egy-egy új kutatás a patológusok gyakorlati munkájába. 1990 és 2013 között több laborban dolgoztak párhuzamosan egyetlen ember genomjának feltérképezésén, 2015-ben egy nagyobb fémdobozba pakolt gép egy-két nap alatt végzi el ugyanezt a munkát. A patológusok pedig a DNS vizsgálata alapján javasolhatnak például egyénre szabott terápiát daganatos betegeknek.

A patológia nem csak rákbetegekkel foglalkozik, de az OOI-ban értelemszerűen a kapott minták 95 százaléka daganatos szövet. Így a betegnek megfelelő terápiát választó szakorvosi csapatban, az onkoteamben az onkológusok, a radiológusok és a sebészek mellett ott találjuk a patológusokat is. A patológiai diagnózis meghatározó a beteg sorsa szempontjából, sokszor megszabja, hogy sebészeti beavatkozásra, gyógyszeres vagy sugárterápiára van-e szükség.

Az OOI patológiáján, ami az ország egyik legnagyobb patológiai osztálya jelenleg 12 szakorvos, 8 rezidens és 17 asszisztens látja el összehangoltan ezt a fontos feladatot – rájuk éves szinten 13 ezer beteg jut, ami 20 ezer mintát és 140-150 ezer tárgylemezt jelent. Gyors fejszámolás után döbbenetes adatot kapunk: egy szakorvos egy évben 10 ezernél több metszetet véleményez. Ez a szám közel a duplája annak, amennyit az angol orvosoknak engedélyez a szigorúbb minőségbiztosítási rendszer – olvasható a hvg.hu-n.

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink