hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rétvári: Csökkent az elkerülhető halálozások aránya

A tennivaló még sok, de az eredmények már látszanak, írta a KDNP alelnöke. Csökkent az elkerülhető halálozások aránya Magyarországon.

Rétvári Bence közölte: az Eurostat 2011 óta követi az elkerülhető halálozások 100 ezer főre vetített arányának alakulását a 75 év alattiak körében. Egyrészt a kezelhető halálokokat nézik, amelyek időben történő és hatékony egészségügyi beavatkozással elkerülhetők lettek volna. Másrészt a megelőzhető halálokokat, amelyek hatékony népegészségügyi rendszerrel, elsődleges prevencióval elkerülhetők lettek volna.

Az egészségügyi rendszer hatékonyságát mutató kezelhető halálesetek aránya 198-ról 179-re csökkent, ami 10 százalékos javulás. A személyes megelőzés és a szűrések hatékonyságát mutató megelőzhető halálesetek aránya 358-ról 327-re csökkent, ami 9 százalékos javulás, tudatta a politikus.

Az Eurostat adatsora egyértelműen cáfolja a baloldal évek óta hangoztatott azon állítását, hogy Magyarországon romlik az elkerülhető halálokok aránya, hangsúlyozta. Emlékeztetett: tíz év alatt az egészségügy működésének javítása érdekében a kormány 76 százalékkal növelte a költségvetési forrásokat, 91 kórház és 51 szakrendelő újult meg részben vagy egészben. Az egészségesebb életmód érdekében indult be az iskolai mindennapos testnevelés és a sporttámogatási programok, bevezették a chipsadót és a reformmenzát, hatszorosára nőtt az iskolatej- és iskolagyümölcs-program költségvetése, és országos vastagbélrák-szűrési program is indult.

A tennivaló még sok, de az eredmények már látszanak, összegzett közleményében Rétvári Bence.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink