hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rétvári: a felsőoktatási mintát követnék

Rétvári Bence azt nyilatkozta: a felsőoktatáshoz hasonló eredményeket remélnek az egészségügyben a kancellári rendszertől.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a kancellári rendszer a felsőoktatás területén bevált, jól működik, és reményeik szerint az egészségügyben is hasonló eredményeket tudnak majd elérni bevezetésével. 

Szerdai számában a Magyar Idők írt arról, hogy megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága, jogilag pedig beolvadnak a tervezett kancelláriákba, ha a kormány az egészségügyi államtitkárság által javasolt változatot fogadja el szerdai ülésén. A tervek szerint 2017-től felálló kancellária-rendszertől tízmilliárd forintos megtakarítást várnak az egészségügyben  derül ki a lap birtokába került kormány-előterjesztésből. Rétvári Bence egy más témában tartott sajtótájékoztatón szerdán újságírói kérdésre azt mondta: a tárca javaslatáról a végső döntést a kormány hozza meg a közeljövőben. 

A politikus nyilatkozata szerint az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a kancellárok megjelenése az egyetemeken nagyobb pénzügyi lehetőségeket biztosított, a felsőoktatási intézmények adóssága harmadára, negyedére esett vissza. Emellett az egyetemeknek, főiskoláknak a készpénztartaléka 120 milliárdra nőtt, s ez óriási előrelépés volt a hatékonyabb gazdálkodás területén  monta az államtitkár. 
Rétvári Bence értékelése szerint a felsőoktatás területén bevált, jól működik a kancellári rendszer. Ezért gondolják úgy, ha a kórházakban az orvosi-szakmai és a gazdasági irányítás elválik egymástól, akkor hasonló eredményeket érhetnek el a kórházak gazdálkodásában is. 

Az államtitkár úgy fogalmazott: egy jól bevált felsőoktatási mintát szeretnének az ágazatnak megfelelő változtatásokkal megjeleníteni az egészségügy rendszerében is. Bíznak benne, hogy hasonló eredményeket tudnak majd elérni  rögzítette, s kitért arra, hogy a kórházakat elmúlt öt évben 160 milliárdnyi adósságkonszolidációval segítették. 
A kancellárok között arányosan osztják majd el a kórházakat, nyilván lesz olyan, akihez több intézmény tartozik - jelezte Rétvári Bence.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink