hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Rékassy Balázs: Öngólt rúgott a kormány

Az egészségügyiek jogállásáról szóló törvényről Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdezte a Telex.

Az orvosi kamara azt mondja, ők a kormányfővel az új bértábláról, a hálapénz kivezetéséről, a háziorvosok helyzetének rendezéséről, a részletek közös kidolgozásáról egyeztek meg szóban. Ehhez képest hogyan kerülhettek bele a törvénybe azok a pontok, amelyeket most mindenki vitat, hogy az orvosok kirendelhetőek lesznek más kórházakba, és csak engedéllyel vállalhatnak másodállást?  

Van az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ott dolgoztak ezen. Aztán van egy Belügyminisztériumunk, ami az utóbbi időben erősen beleszól az egészségügyi kérdésekbe. Van a nemzetközileg elismert Boston Consulting Group, ami a BM megbízásából készített egy ezeroldalas tanulmányt az egészségügy reformjához, amit érthetetlen módon titkosítottak. Azután van egy innovációs minisztériumunk, ami átvette a klinikákat, és befolyással van az egészségügyi kutatásokra, és járványügyi kérdésekben komoly szakértőkből álló, professzionális munkacsoportot működtet. Aztán ott van a külügyminisztérium, amely igen komoly összegért lélegeztetőgépeket és különböző teszteket vásárol. Egyáltalán nem transzparens, hogy ez a törvényjavaslat melyik fiókból került elő. Mint mondtam, biztos nem egy vasárnap alatt írták meg, de az jól látszik rajta, hogy olyanok készítették, akiknek az egészségügy valós működéséről nincs igazi tapasztalatuk.  

Semmi pozitívumot nem lát benne?

Dehogyisnem! A béremelésnek, a pluszforrásnak nagyon örülök, és örül vagy örült az orvostársadalom nagy része. A hálapénz – mint ötven éve a rendszert mételyező fekély – kiirtása is óriási előrelépés. El kell ismerni, hogy vannak nagyon hasznos intézkedések is benne, de hiába: az egésznek az időzítése így nem jó. Nem lehet kevesebb mint három hónap alatt, január 1-től mindent ilyen drasztikusan megváltoztatni. Ez rossz az orvosoknak, rossz a társadalomnak, és rossz lesz magának a kormánynak is. Ilyen értelemben ez öngól.

Miért volna öngól?  

Lehet, hogy Orbán Viktor elégedett volt, amikor a Magyar Orvosi Kamarával való tárgyaláson egy szót nem szólt arról, hogy „fiúk, a háttérben van egy 30 oldalas törvényjavaslatunk, amit 3 nap múlva átnyomunk a parlamenten, amivel feudális viszonyokat teremtünk a béremelésért cserébe”. De azt gondolom, hogy az a jogszabályalkotó, aki ezt a szöveget megfogalmazta, az meg a miniszterelnököt vitte be a málnásba. Mostani formájában ugyanis biztosan nem fogják sokan aláírni azt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, ami ugyan sok fizetéssel, de komoly feudális kötöttségekkel és számos igazságtalansággal is jár. Ha január elsejétől mindazt be akarják vezetni, ami ebben a törvényben le van írva, akkor nem lesz annyi orvos sem, mint amennyi most van. A további orvoshiány, az ellátatlan betegek számának növekedése olyan nagy sérülést okoz az egészségügyi ellátórendszerben, hogy a kormánynak is visszakoznia kell majd.  

A törvény alapgondolata az, hogy tisztítsák a viszonyokat. Az orvosok vagy állami kórházban, vagy a magánszférában dolgozzanak, ne rohangáljanak két-három hely között. Egy helyen figyeljenek oda rendesen a betegekre és a munkájukra.  

Egyetértek azzal, hogy nem lehet ennyi állást vállalni, és nem lehet ilyen önkizsákmányoló életmódot folytatni. De az orvosok egy része nem fogadja el, hogy eddig a főállása mellett vállalkozóként is dolgozhatott, egy másik intézményben is helytállt, vagy magánklinikán is rendelt, és ezt a jövőben csak központi engedély birtokában teheti meg, ha megteheti. Vajon majd valaki az orvos Facebook-posztjai alapján dönti el, hogy az illető kap-e engedélyt egyetemi oktatásra, vagy mehet a világvégére körorvosnak? Ehhez jön, hogy ki is vezényelhetik 1+1 egy évre egy másik kórházba. Azt se fogják sokan jó szemmel nézni, hogy egy nyugodtabb körülmények között dolgozó bőrgyógyász ugyanannyit fog keresni, mint egy stresszben élő traumatológus. Ha az orvosoknak dönteniük kell az állami kórház vagy a magánszféra között, az nem csak a magánklinikákról fogja elszívni a munkaerő egy részét. Komoly fennakadásokat fog okozni a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban is. Ott ugyanis azért működik ma az ellátás, mert orvosok másodállásban vállalkozóként vállalnak ügyeletet vagy rendeléseket, és így tudnak több beteget ellátni.  

Mit szól ahhoz az elmélethez, hogy épp azért fogadták el ilyen kutyafuttában ezt a törvényt, hogy a különböző orvoslobbik ne tudják szétszedni?

Abszolút el tudom képzelni. Ezért is gondolom azt, hogy ez már egy kész szöveg volt.

A teljes interjút a Telex közli.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink