hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Radiológia: mozgásban a jövő

Ahogyan az uniós forrásokból épített új kórházak fenntartására, úgy a hasonlóan finanszírozott, újonnan vásárolt CT és MRI gépek javíttatására sem jut majd pénz a szerviz-szerződések lejárta után – derült ki egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Kilenc milliárd forinttal gazdagodik idén a radiológia, ennyiért vásárolhatnak ugyanis CT, MRI és korszerű röntgengépeket az egészségügyi intézmények az „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó cseréje” (KEOP-5.6.0/E/15) elnevezésű pályázatból. A Diagnoscan szerdai rendezvényén azonban Leitner György, a cég vezérigazgatója arra figyelmeztetett, a szerviz-szerződések lejárta után a kórházak képtelenek lesznek kifizetni a javíttatás, alkatrész-utánpótlás meglehetősen borsos költségét. Minden jel szerint a fenntartó nem számolt azzal sem, hogy a berendezések 7-10 év alatt elavulnak, utána ezeket cserélni kell. Mindezt dr. Palkó András, a Szegedi Tudomány Egyetem Radiológiai Klinikájának professzora azzal egészítette ki, ha nem átgondoltan helyezik el az országban a gépeket, azok kihasználása is kétséges lesz. Mint ahogyan az is, hogy ki fogja működtetni az új berendezéseket, hiszen 15-20 százaléknyi radiológus szakorvos hiányzik az ellátórendszerből, ráadásul ők külföldön is kapósak.

Előfordult már, hogy a beteg magának rendelt MR vizsgálatot a Diagnoscan Magyarország valamelyik központjában, de jellemzően magánszolgáltatást nyújtó centrumaikba is orvosi beutalóval érkeznek a betegek – folytatta Leitner György. A szűkös radiológiai kapacitások miatt hosszúra nyúló várólisták – közfinanszírozott vizsgálatra olykor 3 hónapot is várnia kell a betegnek – egyre inkább arra ösztönzik a pácienseiket, hogy fizessenek a vizsgálatokért. Míg 2013-ban 33.632 páciens vette igénybe magánszolgáltatásaikat, 2014-re a számuk meghaladta a 40 ezret. Becsléseik szerint idén 49 ezernél is többen lehetnek. Egy belső kutatásukból kiderült, magánbetegeik 64 százaléka 30-39 év közötti, és jellemzően magasabb státuszú, ugyanakkor az is kiderült, a vizsgálatok árát jóval többre taksálják, mint amennyibe azok valójában kerülnek. Bár a diagnosztika nem olcsó – egy egyszerű CT vizsgálatért 17 ezer forintot, míg az MRI-ért 30 ezret kell fizetni – a páciensek 100 ezer forintos nagyságrendekben gondolkodtak. A legtöbben egyébként hasi ultrahangra érkeznek a központokba, míg a második leggyakoribb vizsgálat a gerinc natív MRI felvétel.

A hazai CT és MRI berendezések száma messze elmarad az uniós országokéhoz képest – folytatta a második legtöbb képalkotó diagnosztikai készüléket vásárló vállalat vezérigazgatója. A diagnosztikai cég 3200 alkalmazottja – köztük 589 orvos – 4,5 millió beteget vizsgál évente 14 országban. Hazánkban az öt budapesti, valamint négy vidéki városban lévő központjaikban a magyar radiológusok 10 százalékát foglalkoztatják jellemzően teljes állásban, kisebb részüket vállalkozóként. A diagnosztikai centrumok mellett onkológiai központokat is fenntartanak, ahol a PET CT mellett a radioterápia is elérhető. Mint azt Leitner György megjegyezte, OEP-pel szerződött magánszolgáltatóként Magyarországon messze a legalacsonyabb árakat könyvelhetik el az Európai Unióban.

Elmaradt a roham, amelyre a 14 napos szabály júniusi életbelépése után számítottak, előzetes várakozásaikat messze alulmúlja a daganatgyanú miatt beutalt betegek száma – mondta lapunk kérdésére válaszolva Leitner György. Centrumaikban havonta átlagosan 30-40 beteget vizsgálnak ilyen diagnózissal, a radiológiai leletek kétharmada-háromnegyede erősíti meg a kezelőorvosok gyanúját.

Szebb volt, amikor művészet volt a szakma – jegyezte meg Palkó András professzor, aki a radiológia jelenéről és jövőjéről szólva arról is beszélt, a teleradiológia technikailag már most is létező iparág, de első sorban a sürgősségi betegellátásban lehet szerepe, vagy ott, ahol nagytömegű vizsgálat leletezésére van szükség. Ugyanakkor a klinikai radiológia esetében fontosnak tartja, hogy a radiológus szakorvos jelen legyen a betegágy mellett, lássa a pácienst, hozzáférjen a klinikai adataihoz, beszélhessen a kezelőorvosával. Az infotechnológia és a medicina fejlődése mára átalakított a radiológiát, bár orvosszakmaként megtartotta konzultatív jellegét. A fonendoszkópot lassan kiváltják a zsebben elférő, tablethez csatlakoztatható ultrahangkészülékek, ezeknek bonyolultabb, speciális vizsgálatokra alkalmas változatait viszont már csak specifikusan képzett szakemberek tudják kezelni. A CT-k sebessége és mágneses térerejének növelése javít a képminőségen, ma már a mozgóképeket készítenek a szívről, érrendszerről, a legmodernebb MRI berendezések pedig a szervek struktúráját is képesek feltérképezni. A modern radiológia lehetővé teszi, hogy minden időpillanatban a beteg adott állapotát kezeljék, a szakember szerint a képalkotó diagnosztika fejlődése preventív irányba fordul, azaz még azelőtt kimutathatóak lesznek a gépekkel a betegségek, mielőtt a kór klinikai tüneteket okozna.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink