hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Próbára teszik az orvosokat

A Népszava Váradi Piroskát, a hálapénz-tilalmat is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetőjét kérdezi.

Mikor adott utoljára hálapénzt?

Soha nem adtam.

És szívességi korrupcióval sem élt még az egészségügyben?

Nem.

Ezt hogy csinálta? Hiszen a legtipikusabb betegút, hogy az ember megkérdezi az ismerőseit, tud-e ajánlani egy jó orvost és ahhoz kapcsolatot?

Lekopogom, a gyógyítási palettából eddig csak a szűrővizsgálatokat és pár egyszerű ellátást vettem igénybe.

De azért ismeri azokat a szituációkat, amelyek a hálapénz adásával-elfogadásával járnak?

Ha nincs is közvetlen tapasztalatom, az elmúlt két hónap a felkészülés jegyében telt. Az új főosztály január 1-jével állt fel, ötven fővel. Egyelőre tanuljuk a rendszert, az egészségügy szabályait, átdolgozzuk a munkamódszereinket, amelyeket eddig más területeken a közigazgatásban, a rendőrségnél alkalmaztunk. Vizsgáljuk az egészségügy korrupció-kitettségét, kockázatot elemzünk éppúgy mint minden más területen 2011 óta, mióta a védelmi szolgálat létezik.

Ez pontosan hogyan zajlik?

Egész egyszerűen megnézzük, hogy mik az egészségügyben a munkafolyamatok, és ezekben hol vannak azok a pontok, amelyek a korrupciókockázatot jelenthetik. Hol lehetnek olyan beépített mechanizmusok, amelyek az integritás szempontjából veszélyeztetettek. A sajtó az elmúlt két hétben csak az orvosokra fókuszált miközben számunkra a védett állományba tartozik mindenki, aki az egészségügyben szolgálati jogviszonyba dolgozik március elseje után, például a nővérek, kórházi gyógyszerészek, egészségügyi intézmények gazdasági alkalmazottjai.

Mi a helyzet a háziorvosokkal, az alapellátó fogorvosokkal, akik vállalkozóként végzik a munkájukat, miközben közfinanszírozást kapnak? Sőt az emelt szakorvosi bért nekik is kifizetik.

Ez a jogalkotó döntésétől függ, ők jelenleg nem tartoznak a védett körbe. De a hatályos törvények szerint nekik sem lehet a hálapénzt elfogadniuk, attól függetlenül, hogy az ő ellenőrzésükre nem készült külön eljárásrend. (...)

A tesztelt, a másik oldal nagyon ki van szolgáltatva, nem is tudja, hogy mire kell készülnie.

Miért kell erre készülni? Ha valaki a hivatásának, esküjének megfelelve végzi a munkáját, miért kellene azon aggódnia, hogy ez most egy integritásteszt vagy nem?

Például azért, mert a hálapénz büntethetőségéért cserébe nyújtott extra-juttatást csak az orvosok kapták, kapják meg. Az ápolónő nem fog több pénzt keresni.

Szakpolitikai dolgokban nem tudok és nem is akarok állást foglalni. Nekem is ajánlottak már fel pénzt. Meg sem fordult a fejemben, hogy elfogadjam. Azért nem, mert én valamikor valamire felesküdtem és rettentő büszke voltam arra, amikor felvettem azt a bizonyos jelvényt 20 évvel ezelőtt. Ezért kérdezem, hogy miért kell ettől félni. Ha egy orvosnak minden beteg egyforma, mert kötelessége segíteni, akkor miért lenne baj, ha ezt valaki dokumentálja?

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink