hirdetés
2023. január. 27., péntek - Angelika.
hirdetés

Primus: aggályos a reprodukciós eljárások államosítása

A Primus Egyesület szerint a páciensek érdekeit, a család- és gazdaságpolitikai hatásokat és a vállalkozások jogbiztonságának követelményeit is szükséges figyelembe venni a meddőségi kezelések szabályozásakor. Az egyesület azonnali egyeztetést kezdeményez az egészségügyi kormányzattal, hogy hatékony, a páciensek, a privát szolgáltatók és az állam számára egyaránt kielégítő megoldást találjanak az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások biztosítására.

A Primus egyetért a kormányzattal abban, hogy a hazai demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ugyanakkor álláspontja szerint ez jelenleg teljesül, hiszen a magánszolgáltatók az állami ellátórendszerrel párhuzamosan végeznek meddőségi kezeléseket. Ezek az ellátások hiánypótlók, hiszen a gyermekre váró párok legtöbbje számára az idő az egyik legfontosabb tényező a meddőségi kezelés sikeressége szempontjából.

Hazánkban a párok mintegy 15 százaléka küzd meddőségi problémákkal: a fogantatási zavarok minden hetedik, fogamzáskorú párt érintenek, akik emiatt a meddőségi kezelést választják. A kezelések időtartama széles skálán mozog, 30 naptól akár évekig is tarthat, miközben a siker valószínűsége a női életkor előrehaladtával rohamosan csökken. Ezért a várakozási idő minimalizálására, valamint arra kell törekedni, hogy a kezelést lehetőleg minél több intézményben – állami és privát szolgáltatóknál – egyaránt elvégezhessék.

A meddőségi kezelések mindkét fő területe komplex és kimagasló szakértelmet igényel. Az egyszerűbb, olcsóbb és gyors méhen belüli eljárásokat (például az inszeminációt) jelenleg is több száz praxisban végzik országszerte. Méhen kívüli IVF (in vitro fertilizáció) eljárásokat („lombikkezelést”) pedig 12 állami és három magánintézmény végez. A különféle meddőségi beavatkozásoknak (lombik, inszemináció, gyógyszeres kezelés) köszönhetően évente mintegy 4000 gyermek születik Magyarországon, ami a teljes születésszám közel 5 százaléka.

A meddőségi kezelésekkel is foglalkozó magánegészségügyi intézmények aktívan támogatják a kormányzat családpolitikai céljait: gyorsan elérhető, kiemelkedő színvonalú, komplex ellátást biztosítanak, mindezt a környező országokéhoz képest jóval kedvezőbb magánfinanszírozási struktúrában.

A Primus szerint félő, hogy azok a hazai páciensek, akik a magánintézményeket választották volna, nem vállalják az állami ellátásban kialakult hosszú várólistákat, valamint az esetenként évekig elhúzódó kezeléseket, és azokat inkább külföldön fogják elvégeztetni. A térség számos országában – például Csehországban – harmincnál is több IVF-klinika működik, jelentős részük magánintézmény.

A Primus szerint a tervezett intézkedések nem támogatják az ország gazdaság- és családpolitikai céljait sem, hiszen nemcsak növelik az eljárások várakozás idejét, de elveszik a kezelés lehetőségeit azoktól, akik – saját prioritásaik és anyagi lehetőségeik szerint – úgy vennék igénybe, hogy azzal senkit sem szorítanak ki az állami ellátórendszerből. A nemzetgazdaság elesik a külföldön elvégzett kezelésekre fordított források adóbevételeitől, a hazai ellátások beszűkülése pedig hozzájárulhat a szakorvosok elvándorlásához is.

A Primus szerint ugyancsak rendkívül aggályos, hogy a javaslat szövege alapján bármilyen reprodukciós szolgáltatás – így például a méhen belüli eljárás is – állami hatáskörbe vonható lenne, ami a szolgáltatók százainak okozna jelentős gazdasági hátrányt. Sőt, mivel az IVF-beavatkozások feltétele minimum három sikertelen inszeminációs eljárás, tovább növelné a Covid miatt a megszokottnál is hosszabb várólistákat.

A privát szolgáltatók megbízhatóan magas színvonalon, évtizedes tapasztalattal végzett meddőségi kezelései hatékony rendszerben működnek, tehermentesítik a közfinanszírozott ellátórendszert, nem jelentenek az állam számára költséget, mindemellett a kormányzat stratégiai céljait is szolgálják. Ezt a jelenleg jól működő rendszert alapjaiban érintik a törvényhozás elé került javaslatok, ezért a Primus Egyesület egyeztetést kezdeményez az egészségügyi kormányzattal, felajánlva tagszervezetei együttműködését és tapasztalatait.

 

A Primus Egyesületről

A Primus Egyesületet a hazai magánegészségügyi szektor meghatározó szereplői hozták létre azzal a céllal, hogy - pácienseik érdekeit szem előtt tartva - elősegítsék egy átlátható, etikusan működő, és magas színvonalon szolgáltató magánegészségügyi ágazat létrejöttét.

A PRIMUS Egyesület tagjai: az Affidea Magyarország, a DaVinci Klinika, a Doktor24 Cégcsoport, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum, az Istenhegyi Klinika, a Medserv, a Miskolci Makroklinika, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, és a Rózsakert Medical Center, valamint – pártoló tagokként – a Quercus Consulting Group, a Szinapszis piackutató vállalat, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, illetve a Réti, Várszegi és Társai PwC Legal Ügyvédi Iroda.

A Primus tagjai 2020-ban 1,4 millió orvos-beteg találkozót szerveztek, ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálatot végeztek, és 25 milliárd forint árbevételt termeltek. A Primus-tagok foglalkoztatókként is jelentős szereplői a magyar gazdaságnak: több mint 2000 ember számára biztosítanak munkahelyet.

(forrás: PR-ego)
hirdetés
hirdetés

Könyveink