hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Petesejt-donáció Magyarországon

Magyarországon a petesejt-adományozás annyira túlszabályozott, hogy a Zoom szerint a nők sokszor törvénytelen úton próbálnak petesejthez jutni.

Az ivarsejt, így a petesejt adományozását az egészségügyi törvény szabályozza, Magyarországon meglehetősen szigorúan. Petesejtet csak 35 évesnél fiatalabb nő adhat, akinek van legalább egy gyereke. Az egyik módszer az anonim felajánlás, amely során leszívják a petesejteket, és később felhasználják. Az ivarsejtek adományozásáért nem lehet pénzt kérni, illetve elfogadni. Célzottan is fel lehet ajánlani ivarsejtet, de ezek további feltételekhez vannak kötve. A legfontosabb, hogy az adományozó és a befogadó (hivatalosan recipiens) nem lehetnek testvérek, s az adományozás csak akkor jöhet szóba, ha az alábbi feltételek egyikének megfelelnek:

  • közeli hozzátartozók
  • oldalági rokonok (pl. unokatestvér)
  • testvér házastársa/ élettársa
  • házastárs/élettárs közeli hozzátartozója (kivéve testvére és egyenesági rokon)
  • vagy házastárs/élettárs testvérének a házastársa/élettársa

Ha valaki célzottan kíván petesejtet adományozni, akkor a befogadóval együtt személyesen, egybehangzóan nyilatkozniuk kell erről, illetve arról, hogy az adományozásért nem fizetnek, valamint nem kényszerből, fenyegetésből és megtévesztésből történik az adományozás.

A babára várás és a sikertelenség hosszú távon nagyon megterhelő lelkileg (Fotó: MedicalOnline archiv)
A babára várás és a sikertelenség hosszú távon nagyon megterhelő lelkileg (Fotó: MedicalOnline archiv)

A petesejt-donáció ma Magyarországon ingoványos terület. Akinek nincs a feltételeknek megfelelő rokona, az anonim módon történő felajánlókból bízhat. Csakhogy abból meg kevés van, hiszen nem életszerű, hogy valaki csak úgy becsattog egy klinikára, hogy leszívják a petesejtjeit. Mindez pedig termékeny táptalaja a törvénytelen útnak, mikor is pénzszerzés céljából nők hajlandók alávetni magukat a procedúrának.

"Tapasztalt, egészséges, magyar származású, 29 éves nő keres, olyan egzisztenciával rendelkező családot, ahol »segíthet«. Sikerdíj 500.000Ft, mely a petesejt leszívás napján fizetendő. Addig az orvosi, utazási költségek terhelnek…” – olvasható egy adományozó idei felhívása, s persze akad hirdetés a másik oldalról is.

Azt a hazai szakemberek is tudják, hogy a jogi szabályozás zavaros ez közrejátszik abban, hogy itthon nem sokan ugranak fejest az eljárásba. Soponyai-Nagy Krisztina, a GyereBaba-program vezetője nap mint nap találkozik olyan párokkal, amelyek hiába próbálkoznak, nem jön össze a baba.

– A babára várás és a sikertelenség hosszú távon nagyon megterhelő lelkileg. Kutatások szerint két-három év sikertelen próbálkozás után a párok depresszióra való hajlama olyan mértékű, mint egy rákos betegé. A munkám során azt tapasztalom, hogy ötből négy petesejt-donációban résztvevő pár külföldön próbálkozik, és a többségnek sikerül is a megtermékenyítés – mondta el a Zoom-nak Soponyai-Nagy Krisztina, meddőséggel foglalkozó pszichológus.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink