hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Ötvenezer dollár öt klónkutyáért

Ötvenezer dollárt, azaz 7,6 millió forintot fizetett öt klónkutyáért, szeretett pitbullterrierje pontos másáért egy amerikai asszony - az állatokat kedden mutatták be sajtótájékoztató kerestében Szöulban.

"Booger a barátom, hű társam volt" - hangsúlyozta Bernann McKinney, amikor megjelent a sajtó képviselői előtt az öt kis hasonmással.
A Szöuli Nemzeti Egyetem több embriót "gyártott le" azokból a bőrsejtekből, amelyeket Booger füléből nyertek még a kutya életében. Az embriókat két "béranyába" ültették be, három hónappal később pedig megszülettek a kiskutyák.
A projekt résztvevője volt Li Bjong Csan professzor is, aki 2005-ben a világ első klónkutyáját, az afgán agár Snuppyt létrehozó csapat tagja volt.
"A kiskutyák apjuk tökéletes másai, a mennyekben érzem magam a boldogságtól" - mondta a sajtótájékoztatón könnyes szemmel Bernann McKinney.
Az egykori hollywoodi szépségkirálynő visszaemlékezett arra, hogy hogyan mentette meg életét Booger, "aki" harcba szállt a gazdáját megsebesítő ebbel.
Bernann McKinney arra is kitért, hogy Booger leszármazottainak némelyikét segítőkutyákká akarja kiképeztetni, miután szeptemberben átveheti az Egyesült Államokban az ebszállítmányt.
Ez nem az első alkalom, amikor kutyákat klónoztak, ám az eljárás meglehetősen bonyolult. Mint a dél-koreai tudósok rámutattak, kereskedelmi célból most reprodukáltak első ízben állatot.
A koreai RNL Bio, azaz a cég, amely megszervezte a klónozást, bejelentette, hogy mostantól elő lehet jegyeztetni a "kedvencgyártást". Jelenleg ugyan borsos az ár, ám ahogy fejlődik a technológia, olcsóbbá válnak a klónozott állatok. A vállalat jövőre akár 300 kutyát is képes "lekopírozni", a cég vezetőjének terveiben pedig tevék klónozása szerepel közel-keleti tehetősek számára.


(MTI/Reuters/AP)

cimkék

hirdetés

Könyveink