hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Otthonápolásban is megállapodtak

Támogatási szerződést írt alá a Budapesti Szent Ferenc Kórházzal a Budavári Önkormányzat. A megállapodás értelmében bővül a kerületi egészségügyi ellátórendszer. A jövőben az itt lakók igénybe vehetik a II. kerületben található egyházi kórház legtöbb szolgáltatását. Emellett az I. kerület számára is elérhetővé válik a kórház otthonápolási képzése, ahol az intézmény szakemberei otthon elvégezhető ápolási technikákat tanítanak. A képzéshez kapcsolódóan ingyenesen elérhetők egyes otthonápolási segédeszközök, amelyekkel megkönnyíthető a hozzátartozók ellátása.

Az I. kerület vezetése kiemelt feladatként kezeli az itt élők egészségügyi állapotának megőrzését és a prevenciót is, ezért is bővíti egészségügyi ellátórendszerét. Az I. kerületi Egészségügyi Szolgálat és a kórház együttműködésével a kerületi polgárok a jövőben a Budapesti Szent Ferenc Kórházban is gyógyulhatnak: az intézmény szabad kapacitásai terhére, illetve családorvosi vagy szakorvosi igény esetén igénybe vehetik fekvőosztályait és járóbeteg-ellátását. A kerület lakosait továbbá a kórház évi kétszeri szűréseire is várják. Mind a fekvő- és járóbeteg-ellátás, mind a szűrés a kardiológiai és belgyógyászati-diabetológiai szakterületre vonatkozik.

A kerületben kétezer 80 év feletti ember él, akikről az önkormányzat folyamatosan gondoskodik. Az együttműködésben ugyancsak szereplő otthonápolási képzés elérhetővé tétele e gondoskodás egy újabb eszköze: a képzés a krónikusan beteg, otthonukban ápolt betegek hozzátartozóit készíti fel olyan alapvető, szakképzettséget nem igénylő műveletekre, amelyek segítségével egy idős embernek adott esetben nem szükséges kórházba vagy otthonba vonulnia – mivel hozzátartozói rendelkeznek azzal az alaptudással, amivel otthonápolásuk kielégítően megoldható. Ez természetesen azon esetekben lehetséges, amikor egy idős ember állapota egyébként nem igényli feltétlenül a kórházi felügyeletet. A kórház tapasztalata alapján leginkább a beteg etetése, emelése, mosdatása, pelenkázása, a sebkezelés, a katétergondozás az, ami problémát okoz. Az ápolást segítő tréningen elsősorban ezeket az egyszerű, de hasznos ápolási fogásokat mutatják meg szakemberek.

Az együttműködés keretében a Budavári Önkormányzat 5 millió forinttal támogatja a kórházat, amelyből a tervek szerint 3 defibrillátor, valamint EKG-készülék kerül megvásárlásra.

Mindkét együttműködő fél sokat tesz ezen túl is a rábízottakért:

A meglévő eszközpark fenti eszközökkel történő bővítése egyebek között azért is aktuális, mert a Kórház egyidejűleg kormányzati támogatásból és rendi fenntartói, illetve magánadományokból 3,5 milliárd forintos fejlesztési programot indított, mely összhangban áll az Egészséges Budapestért Programmal. Ennek első lépéseként új épületszárnnyal bővül, mely lehetővé teszi egy XXI. századi ellátás színvonalát, valamint 40 ágyas kapacitásbővülést jelent, egyben hosszú távra meg kívánja teremteni a tüdő- és szívtranszplantált betegek jelenleg hiányterületnek számító rehabilitációs ellátását. Az I. kerületi Önkormányzat a maga támogatásával így beszáll a kórház nagyléptékű fejlesztésébe, hogy saját polgárai minél előbb élvezhessék a közép-magyarországi régió teljes egészségügyi fejlesztésének eredményeit.

A Budavári Önkormányzat pedig a tervek szerint idén folytatja a Maros utcai szakrendelő felújítását és korszerűsítését. Új vérvételi helyiséget és hozzá tartozó várótermet alakítanak ki, amely a betegek kényelmét szolgálja majd.  Nyáron pedig a Mikó utcai gyermekorvosi rendelő újul meg teljesen. A munkálatok során a rendelőt átépítik, a gépészetet kicserélik és modernizálják a technikát is. A két beruházás összesen 250 millió forintba kerül, melyet az önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

(forrás: Budavári Önkormányzat)
hirdetés

Könyveink