hirdetés
2021. szeptember. 27., hétfő - Adalbert.
hirdetés

Országos Érszűkület Nap – 2018

Idén már ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként.

Az érszűkület Magyarországon mintegy 400 000 embert érint. Az ezzel kapcsolatos problémák az elmúlt évben többször is reflektorfénybe kerültek, többek között a magyarországi magas amputációs adatok okán.

Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt.

Az alsó végtagi érszűkület legfontosabb kockázati tényezői a kor, a magasvérnyomás-betegség, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség, de a kialakulás kockázata kapcsolatban áll az életmóddal (dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás), valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne.

A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet szentel a dohányzásnak, mint az egyik legfontosabb módosítható kockázati tényezőnek.

A szervezők 2018. március 22-én 11 és 17 óra között, 6 helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket. Idén külön figyelem irányul a dohányzásra, a dohányzásról történő leszokás jelentőségére.

Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

Budapest

Corvin Plaza

1083 Budapest, Futó utca 37-45.

Szeged

Szeged Plaza

6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.

Debrecen

Debrecen Pláza

4026 Debrecen, Péterfia u. 18.

Pécs

PTE - Janus Pannonius Klinikai Tömb

7624 Pécs, Ifjúság útja 13.

Győr

Győr Plaza

9024 Győr, Vasvári Pál út 1/a.

Miskolc

Miskolc Plaza

3525 Miskolc, Szentpáli utca 2-6.

 

(forrás: VM Sajtóiroda)
hirdetés

Könyveink