hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Gulyás Gergely: Kormánydöntés nem született, tovább folynak a tárgyalások

Orbán Viktorhoz készül a Magyar Orvosi Kamara elnöksége

A hétvégén Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége, miután tegnap a kormány tárgyalta a köztestület javaslatcsomagját az egészségügy átalakításáról, amelynek hangsúlyos eleme az orvosbérek emelése és a hálapénz megszüntetése – értesült a MedicalOnline.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvívője Facebook-oldalán jelentette be szerdán reggel, hogy a miniszterelnök javaslatára a kormány tárgyalja a Magyar Orvosi Kamara ötletét, melynek kapcsán megduplázódhat az orvosok fizetése.

A Magyar Orvosi Kamara a MedicalOnline kérdésére, hogy a kormány részéről hivatalosan megerősítették-e részükre a lapértesüléseket, úgy reflektáltak, Kincses Gyula, a MOK elnöke a mai napon egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel és Kásler Miklóssal, az emberi erőforrásokért felelős tárca vezetőjével, a hétvégén pedig további megbeszélések zajlanak majd a kamara vezetősége és Orbán Viktor miniszterelnök között.

Az orvosbérek emelése három lépésben valósulna meg: 2021. január 1-jétől nyolcvan, a következő két évben pedig újabb húsz-húsz százalékkal növekednének az orvosbérek – írta a Magyar Nemzet. Az erre vonatkozó kérdésünkre a MOK elnöksége azt közölte, bíznak abban, hogy az orvostársadalom számára elfogadható megállapodás születik, a béremelés mértékéről és annak ütemezéséről szóló hírt kizárólag a pontos részletek ismeretében tudják érdemben kommentálni – írták lapunknak. Hangsúlyozták, bár üdvözlik a kormányzat orvosi bérek és a hálapénz büntetőjogi rendezése iránti elkötelezettségét. Hozzátették azt is, hogy a betegbiztonságot garantáló egészségügy megteremtésének első lépése, hogy a gyorséttermi dolgozókéval megegyező orvosi órabérek helyét – a MOK által szakmai alapon elkészített bértábla alapján – kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. A hálapénz kivezetése is kizárólag ezt követően lehetséges.

Gulyás Gergely: Döntés nem született, de tárgyalnak az orvosbérek emeléséről

Az egészségügyi rendszer nagy nyomás alatt ál a koronavírus-járvány miatt, amit ugyan jól visel, de a pandémia arra is ok, hogy megújítsák a kamarával a korábban bár akadozó, de folyamatos tárgyalásokat. Erről már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a csütörtöki Kormányinfón, megerősítve a szerdai lapértesüléseket. Döntés a tegnapi kormányülésen nem született, de a kamara javaslatcsomagjára tárgyalási alapként tekintenek, a mai napon az operatív törzs és az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyeztet a MOK-kal.

Százalékos találgatásokba nem megyek bele, de a kormány nyitott arra, hogy jelentős béremelés legyen – fogalmazott a politikus a béremelés mértékét firtató kérdésekre. A kormány azzal számol, hogy a költségvetés számára több százmilliárdos kiadást jelent majd ez a tétel, bár a jövő évi költségvetés kapcsán egyelőre sok a bizonytalanság.

Az operatív törzs februárban jött létre a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében, és mivel ebben az egészségügy is érintett, az ágazat számára utasításokat adhat – mondta a kabinetminiszter az azt firtató felvetésre, hogy miért Pintér Sándor intézkedik az egészségügy átalakításával kapcsolatban. Határozottan cáfolta viszont, hogy egészségügyi háttérintézmények bármelyike, mint például a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a belügyminisztérium égisze alá kerülne.

Az orvosbérek emelésének szükségességét a Magyar Nemzeti Bank minap kiadott 50 pontos javaslatcsomagja is tartalmazza. A jegybank felvetéseiről szóló kérdésre Gulyás Gergely úgy reflektált, a kormány mindig tanulmányozza ezeket, vannak olyan pontok, amelyekkel teljes egészében egyetértenek, mások esetében adódik nézetkülönbség.

Egy hónapig még biztosan megmarad a határzár, műtéteket nem halasztanak el

A szeptember elején tapasztalt ugrásszerű növekedést követően megállt és mára már stagnál az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Hazánk még mindig a legjobban védekező országok közé tartozik, a védekezéshez szükséges kórházi kapacitások és egyéb feltételek adottak – jelentette ki a miniszter. Beszámolt arról, hogy a szerdai kormányülésen elsőként az operatív törzs beszámolóját hallgatta meg a kabinet, az elfogadott döntések sorában megemlítette, hogy mától újabb egy hónappal meghosszabbítják a határzárat, a reprodukciós ráta – amelynek értéke most egy körül mozog – további mérséklése érdekében a korábban meghozott szabályokat be kell tartani. Kulcsfontosságúnak nevezte a maszkviselést, emellett a szociális és egészségügyi intézményekben továbbra is fenntartott látogatási tilalomról és az iskolákban bevezetett hőmérsékletmérésről tett említést.

Nincsen szükség az elektív műtétek elhalasztására, a következő két hétben ilyen döntés nem is várható, ahogyan a tavaszihoz hasonló korlátozások bevezetését sem tervezik – mondta a kabinetminiszter a további kérdések során. Ismét hangsúlyozta, hogy a fertőzések száma stagnál, a kórházak a legrosszabb forgatókönyv szerint előre jelzett betegszámok duplájával is megbirkóznak. Gulyás Gergely szerint a sürgősségi osztályok kapacitása ugyanúgy elegendő lesz a betegek ellátására, ahogyan az a 2000-2000 intenzív terápiás szakorvos és szakdolgozó is, akiknek létszáma szükség szerint más orvosokkal, rezidensekkel is bővíthető. A magyar egészségügy felkészült arra, hogy ellássa a betegeket – szögezte le.

Az influenza elleni védőoltás ingyenes biztosításával a járvány elleni védekezés fokozása a kormány célja, az oltóanyag október közepétől áll rendelkezésre, és immár nem csak a kockázati csoportba tartozók vehetik igénybe azt – mondta el a Kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink