hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Szigorúbb utazási szabályokra van szükség

Orbán emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban

A következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma, éppen ezért kellett készültséget elrendelni a kórházakban, mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő hangsúlyozta: szigorú utazási szabályokra van szükség. Ahogy fogalmazott, még az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutánsok miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy az operatív törzs péntek reggeli ülésén emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, amelynek során a vezénylési listát is át kell tekinteni. Azt mondta, vissza kell hozni azt a készültségi fokot, amit áprilisban vagy novemberben alkalmaztak az intézményekben.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma, éppen ezért kellett készültséget elrendelni a kórházakban. A kormányfő a Kossuth rádiónak azt mondta, hogy az unióval lekötött vakcinák az előre jelzettnél is lassabban jönnek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk.

A legújabb számok megerősítették, hogy a járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma – mondta az Origo szerint Orbán Viktor. A kormányfő szerint köszönet illeti a járványügyi szakértőket, mert az előre jelzéseik szinte kivétel nélkül beváltak. A miniszterelnök elmondta, hogy el kellett rendelnie a kórházakban az emelt szintű készültséget és minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben. „Újra vissza kell hoznunk azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és november környékén volt jellemző" – tette hozzá Orbán Viktor. Szabad ágy 15 831, és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy van, ismertette.

Minden kórházban ott vannak az egyenruhások. Át kell nézni a vezénylési listákat, hogy az orvosokat és ápolókat hova irányíthassák. Vissza kell hozni azt a készültségi állapotot, ami áprilisban volt jellemző.

Arra kért mindenkit, hogy regisztráljanak a gyors oltás érdekében. Húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány.

Egyszerre kell megbeszélni, hogyan lazítsunk és ugyanakkor betartsuk a korlátozásokat. A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani. A határokon mindenképpen szigorítani kell, az üzleti célú Európán kívüli utazásokat radikálisan szigorítani kell és ennek kidolgozására kérte a miniszterelnök az operatív törzset. Hozzátette: sokan készülnek a jelenlegi helyzetben olcsóbban elérhető egzotikus utazásokra, holott éppen Afrikából hozhatók be a fertőzőbb vírusváltozatok, írja az MTI. A hírügynökség szerint a kormányfő megjegyezte: bölcs volt az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós, amikor korábban nem engedte, hogy a kórházak visszatérjenek a normál működéshez. Így most bekapcsolódhatnak a járvány elleni küzdelembe azok, akik nem vesznek részt a normál ellátásban.

A Moderna vakcina teljes, lehetséges kontingensének le nem kötéséről szóló sajtóhírre úgy reagált: "lekötésben jók vagyunk", 17 millió vakcina van lekötve. Az unió által rendelt készítmények azonban az előrejelzettnél is lassabban érkeznek, így orosz vagy kínai vakcina nélkül nem lenne mivel oltani. A védekezés irányítói, így ő maga is azonban hamarosan hozzájuthatnak a kínai oltáshoz.

A miniszterelnök kérdést kapott az Európai Bizottság esetleges kötelezettségszegési eljárásairól a határok bizonyos fokú lezárása miatt. Úgy fogalmazott: mindenki aggódik, hogy megbénulhat az európai gazdaság az áruszállítás korlátozása miatt, ezért próbálják azt visszaszorítani, de jelenleg olyan nagy a baj, hogy nincs itt az ideje egymás felelősségre vonásának. Minden országnak magát kell megvédenie, közben pedig fenn kell tartania a gazdasága működtetéséhez szükséges kellő áruáramlást, tette hozzá. Kijelentette azt is: inkább védi az Európai Bizottságot, bár lehetne akár "fenéken billenteni" is, amiért olcsóbban próbált vakcinát szerezni, így időt vesztett. A bírálat szerinte "eső után köpönyeg", a testületet a beszerzésben támogatni kell, ugyanakkor több lábon is kell állni. A magyar stratégia két lábon áll, a vakcinaengedélyezési jog nemzeti hatáskörben is megvan, és Magyarország él is ezzel.

A miniszterelnök az oltási programot meglehetősen jól szervezettnek ítélte, ami sikeresen halad. Hozzátette: jelenleg több ember lehetne beoltható egyszerre, mint amennyi oltóanyag rendelkezésre áll. Szólt arról is, hogy a járvány harmadik hullámában sok tízezren veszíthetik el a munkahelyüket "és senkit sem hagyhatunk az út szélén". Beszámolt a bértámogatási és a munkahelymentő programokról, hozzátéve: a támogatásokat nemcsak az újranyitásig biztosítják, hanem az azt követő első hónapban is. Jelenleg 55 ezerrel kevesebb embernek van munkája, mint egy évvel ezelőtt, így a következő hónapokban legalább ennyi munkahelyet kell létrehozni.

(forrás: MTI, [origo], MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink