hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Orbán: Operatív törzs állt fel a koronavírus miatt (Frissítve!)

Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a koronavírus elleni védekezés érdekében, közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A testületnek olyan szakemberek a tagjai, akik segíteni fognak a védekezésben, mondta a kormányfő, hangsúlyozva: "most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni". Hozzátette, pánikot nem szabad kelteni, de bagatellizálni sem lehet.

*

A Belügyminisztériumban 2020. január 31-én tartja első ülését a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs, melynek vezetői a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere. A törzs további tagjai: az országos tiszti-főorvos; a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója; az országos rendőrfőkapitány; az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, továbbá a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat főigazgatói, közölte a Belügyminisztérium.  Az operatív törzs feladata a külföldön terjedő koronavírus-járvány folyamatos elemzése és értékelése; a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása; Magyarország polgárainak védelme érdekében az indokolt egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezése, valamint mindezek érdekében az állami szervek tevékenységének összehangolása. Az operatív törzs megkezdte a vonatkozó akcióterv véglegesítését.

*

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz, közölte az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.  Müller Cecília ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy két ember esetében merült fel a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek. Az országos tisztifőorvos hozzátette, ez inkább "a biztonságra való törekvést" jelzi, "nem számít pozitivitásra".

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírussal kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón Nemzeti Népegészségügyi Központban 2020. január 31-én. Mellette balról Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és Kis Zoltán, virológus. MTI/Mónus Márton
Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírussal kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón Nemzeti Népegészségügyi Központban 2020. január 31-én. Mellette balról Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és Kis Zoltán, virológus. MTI/Mónus Márton

Magyarország meghozott minden szükséges járványügyi megelőző intézkedést a koronavírusos fertőzésekkel kapcsolatban és felkészült az esetleges betegek ellátására. Ennek részeként január 31-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős  Államtitkársága által kezdeményezett megbeszélésen a kórházak képviselői, a kórházak fenntartói és a háziorvosok szakmai szervezetei részletes és szakszerű tájékoztatást kaptak Müller Cecília országos tisztifőorvostól  a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendjéről. Az egészségügyi  intézmények fenntartói és a háziorvosi alapellátást képviselő szakmai szervezetek is egyhangúlag jelezték, hogy felkészültek és  messzemenően együttműködnek az eljárásrend betartásában.  A Nemzeti Népegészségügyi Központ a szakmai protokolloknak megfelelően ajánlásokat fogalmaz meg  az egészségügyi intézmények, a kórházak, a háziorvosok számára és koordinálja a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megelőzzük a koronavírus-fertőzéseket Magyarországon, közölte péntek délután a szaktárca.

*

Jövő hétre összehívja az Országgyűlés népjóléti bizottságát a kínai koronavírus okozta járvány miatt a testület szocialista elnöke, aki azt várja, hogy a szakminiszter és a tisztifőorvos adjon tájékoztatást a megtett kormányzati intézkedésekről. Korózs Lajos pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, egyrészt nem tartja elégségesnek az ügyben eddig megtett intézkedéseket, másrészt az egészségügyi kormányzattól annak az intézkedési tervnek az ismertetését várja, amelynek kidolgozására az szerdán kapott megbízást. Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a koronavírus okozta járvány miatt, amelyben közel tízezren betegedtek meg és több mint kétszázan meghaltak.

Az ellenzéki politikus elmondta, a jövő heti bizottsági ülésre meghívja Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, Horváth Ildikót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárát, Müller Cecília országos tisztifőorvost és az illetékes hatóságok képviselőit. Korózs Lajos szerint egyelőre nincs ok pánikra, de aggodalomra igen. Elmondta, Prágában már egy hete végeznek hőkamerás vizsgálatokat, több európai ország pedig leállította a közvetlen repülőgépjáratokat Kínába. A bizottsági elnök közölte, a testület ülésén a többi között arra vár választ, hogy áll a nemzeti pandémiás terv frissítése. Várható-e a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése? Mit tehetnek azok, akik megfertőződtek? Hova forduljanak? Milyen tájékoztatást kaptak a háziorvosok? Milyen kezelést tudnak biztosítani a betegeknek?

*

A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában. A tárca tájékoztatása szerint a két beteg ugyanannak a családnak a tagja. A közlemény, amelyet az angliai tiszti főorvos, Chris Whitty nevében adott ki a minisztérium, nem tér ki arra, hogy brit állampolgárokról van-e szó, és arra sem, hogy jártak-e a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományban. Nem említi a kommüniké, hogy a két beteg Anglián belül hol tartózkodik. Chris Whitty, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, a múlt héten az addigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

*

Felfüggeszti a Shanghai Airlines két budapesti járatát, közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője pénteken a Facebook-oldalán. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a Sanghajból Hszian, illetve Csengtu érintésével közlekedő két járat közlekedtetését függeszti fel a légitársaság, ami heti három járat kiesését jelenti. A Sanghaj-Hszian-Budapest járat február 6 és március 26, a Sanghaj-Csengtu-Budapest járat pedig február 4 és március 28 között nem közlekedik. A közvetlen, heti négyszer közlekedő Sanghaj-Budapest járatot a változás nem érinti.

Az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtök este hirdetett nemzetközi vészhelyzetet a koronavírus miatt, ugyanakkor kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését nem ajánlotta.

*

A következő hat hónapra a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget léptette életbe az olasz kormány pénteken azt követően, hogy két, Rómában tartózkodó kínai turista koronavírus-fertőzöttnek bizonyult. Roberto Speranza egészségügyi miniszter a római kormány ülése után bejelentette, hogy 5 millió eurós alapot különítettek el a legsürgősebb intézkedésekre. Az olasz kormány leállította a Kínába tartó és innen érkező repülőjáratokat.

*

Két új koronavírus-fertőzött személyt azonosítottak Oroszországban, jelentette ki Tatyjana Golikova, a járvány elleni védekezést irányító törzset irányító orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában. Ez volt az első eset, hogy a vuhani eredetű kór felbukkant Oroszországban. Az egyik fertőzöttnél a Bajkálontúli területen, a másiknál Tyumeny megyében diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Mindkét érintett kínai állampolgár.

*

Hatra emelkedett az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban, van köztük egy ötéves gyermek is, jelentették be illetékesek pénteken. Az esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történhetett január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink