hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az egészségügyben kötelező a koronavírus elleni oltás

Orbán Viktor: Augusztustól lesz lehetőség harmadik oltásra (Bővítve: A kamarák)

A kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től. Az egészségügyben kötelező a koronavírus elleni oltás, jelentette be a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor azt mondta, a harmadik oltás felvételére a másodikat követően négy hónap elteltével lesz lehetőség, de az orvosok ettől eltérhetnek. Azt is az orvosok döntik el, hogy melyik oltóanyagot adják be. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarország még mindig az egyik vagy talán a legbiztonságosabb ország átoltottság tekintetében Európában, magasabb azok aránya, akik a teljes védettséget adó második oltást is megkapták, mint Németországban vagy Nagy-Britanniában.

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás, közölte.

A kamarák üdvözlik

A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja és üdvözli a COVID oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozók számára.

Az egészségügyi dolgozók átoltottságáról a kamarának hivatalos adata nincs, de magasabb az átoltottság, mint a lakosság körében.

Az egészségügyben dolgozók számára eddig is volt kötelező oltás ( pl. Hepatitis B ellen), jelenleg ez az intézkedés biztosíthatja a betegek és a kollégák védelmét, írja honlapján a köztestület.

 

Támogatja az egészségügyi dolgozók kötelező beoltását a koronavírus ellen a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elnöksége, olvasható a testület pénteki állásfoglalásában, amely a szervezet honlapján jelent meg. "Az oltás felvétele biztosít bennünket, családunkat és a betegeket arról, hogy egy újabb járványhullám során az egészségügyi dolgozók nem fertőződnek koronavírussal, illetve nem adják azt tovább". 

Az egészségügyi szakdolgozók kamarájának elnöksége azt írta, hogy a legfőbb erkölcsi törvény a beteg érdeke.  Az oltás felvételével minden egészségügyi dolgozó maradéktalanul eleget tesz a "nem ártani" bioetikai alapelvnek, amelyre esküt tett a szakmai végzettség megszerzésekor, olvasható a közleményben. "Legyünk példamutatóak, vegyük fel az oltást mindannyian!" - írták.

 

Az eddigieknél fertőzőbb delta variáns megjelenése miatt az, aki nem vette föl az oltást, nagyobb veszélyben van, mint a járvány idején eddig bármikor. Ezért azokat a 65 évesnél idősebbeket, akik nem kaptak eddig oltást, személyesen meg fogják keresni, hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor azt is bejelentette: az iskolakezdés előtt két nappal minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, ha a szüleik ezt megengedik. A kormányfő azt mondta, a 12-15 év közötti korosztály 13-14 százaléka már megkapta az oltást. A 16-18 év közöttiek oltása nagy sebességgel halad, az átoltottság közöttük 45 százalék körül van.

Orbán Viktor azt javasolta, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták.

Kifejtette: minden olyan vélemény, amely bizonytalanságot kelt egy válságban, baj; minden, ami a közös, egymást támogató cselekvést gyengíti, ártalmas. Ez különösen így van járvány idején, mert emberéletekről van szó, tette hozzá. Úgy látja, az igazi veszélyt nem az álorvosok jelentik, hanem az, ha politikusok járványügyi tanácsokat adnak tesztelésről, oltásról.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink