2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Orbán: A döntések a végrehajtása nem lehetőség, hanem kötelesség

Egy orvosi grémium döntötte el, hogy mely orvosi beavatkozás halaszthatatlan, mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a Magyar Nemzet szerint.

Továbbra is nagyon keveset tudunk erről a vírusról, ilyenkor az embernek alapvető ösztönei lépnek működésbe, tehát óvatos. Az életösztön vezeti a védekezést is. Mindenki sötétben tapogatózik, de az osztrákok ők előttünk tapogatóznak a sötétben. Ha ők ott feloldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, azt elemezni kell, és ami bevált ott, azt szabad itt átvenni – mondta a Kossuth Rádióban a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, most nem mi vagyunk a kísérleti egerek, hanem valaki más, a földrajzi fekvése miatt hamarabb hoz meg olyan lépéseket, amiket mi is szeretnénk meghozni. Szeretnénk, hogy visszatérjen az emberek élete a normális kerékvágásba, de egyelőre még nem merem azt mondani a magyaroknak, hogy lazítsunk.

Ha majd az osztrákoknál beválik a dolog – ott már az iskolákat is meg fogják nyitni hamarosan –, ha azt látjuk, hogy Ausztriában bevált, a fertőzések száma nem emelkedett meg, és közben az egészségügyi rendszerünk is fel van készítve, akkor majd mi is elgondolkodhatunk ezen. Egyelőre én azt javaslom, hogy tartsuk hatályba a korábbi korlátozásainkat – jelentette ki a kormányfő.

Az elmúlt hetekben azért igyekeztünk nagy fegyelmezettséggel az egész országban, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Azért lassítsuk, hogy közben fel tudjuk készíteni a magyar egészségügyet arra, hogy egy tömeges fertőzés esetén is meg tudja gyógyítani, meg tudja menteni az embereket. A védekezés abból a szempontból sikeres volt, hogy habár a vírust nem tudjuk megölni, de időt nyertünk, és a kórházainkat elkezdtük felkészíteni – mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzet szerint.

Orbán Viktor elmondta, Magyarországon a nyilvántartás szerint 68 ezer kórházi ágy van, aminek a 34 százalékán üres volt. Összesen a magyar kórházi ágyak 16 százalékával kapcsolatban kellett meghozni azt a döntést, hogyha ott halasztható beavatkozásra várakozó beteg van, őket haza lehet küldeni.

Az a nagyon nehéz kérdés, hogy mi a halasztható és mi a halaszthatatlan betegség, illetve orvosi beavatkozás. Ez egy mély szakmai kérdés, ezért egy orvosi grémium az, amelyik eldöntötte, hogy milyen beavatkozást tekint halaszthatatlannak és mit halaszthatónak. Az orvosi grémium adta ki a szakmai iránymutatást a kórházaknak, hogy ne forduljon elő, hogy olyan embert is hazaküldenek, aki egyébként otthon nem kezelhető, illetve akin mindenképpen végre kell hajtani halasztatlan beavatkozásokat – tette hozzá a kormányfő.

A kórházak elég független szakmai intézmények, és a kórházigazgatóknak nagy autonómiája van normális esetben, de most nem normális eset, hanem járványhelyzet van.

Az operatív törzs dönt, és az operatív törzs döntésének a végrehajtása az nem egy lehetőség, hanem kötelesség a kórházigazgatók számára – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint mire elérünk oda, hogy tömegessé válik a járvány, addigra a portástól, az ápolónőkön keresztül, az orvosokon át, az egészségügyi miniszteren át a miniszterelnökig, mindannyian hozzá fogunk szokni, és beletanulunk ebbe az új helyzetbe, hogy ki tudjuk védeni a veszedelmet.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés