2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Operatív törzs: felkészültünk a tömeges oltásokra, ha jön elég vakcina

Az oltási munkacsoport követi az oltások menetét, a vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásra, hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Egyedül a rendelkezésre álló vakcina mennyisége fékezi az oltást – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Eddig 129 689 ember kapott oltást Magyarországon, közülük 1643-nak már a másodikat is beadták. Döntő többségük egészségügyi dolgozó. Eddig szinte minden Magyarországra érkezett vakcinát felhasználtak, a következő szállítmány szerdán várható. Az 35 685 ember oltását teszi majd lehetővé, a következő szállítmányra újabb hetet kell várni. Az államtitkár kiemelte: a Pfeizer jelezte, hogy a korábbinál kevesebb oltóanyagot szállít.

Az oltási munkacsoport, amint lehet, szeretné megkezdeni a lakosság tömeges oltását, de nyilvánvaló, hogy ezt csak akkor tudják megtenni, ha van mivel oltani, ha van elegendő vakcina – mondta György István, hozzátéve, a brüsszeli, illetve az Európai Unió által szervezett beszerzés lassú, és kevésnek ígérkezik az országba érkező vakcina. Ezért az oltási munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormánynak azt a szándékát, hogy "bárhol is elérhető biztonságos és hatásos vakcina a világban, azt meg kell venni".

Lassabban tudnak haladni az oltásokkal, mint ahogy szeretnék, de a tömeges oltásra is felkészültek. Modellezték, hogy akár 1 millió embert is be tudnak oltani 2 nap alatt. Növelni tudják az oltóközpontok számát, első körben a kórházakét 102-re, de 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4401 háziorvosi rendelőt is be tudnak vonni. Arra is van terv, hogy szükség esetén a szavazóköri helyiségekkel bővítsék a helyszínek körét. Több verziót is kidolgoztak az oltásokra attól függően, hogy mennyi vakcina érkezik Magyarországra, az ütemezett és a tömeges oltással is számolnak. Ha nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, akkor az ütemezett oltás mellett egy tömeges oltási hétvégét is tudnak szervezni.

Az oltási sorrendet már korábban nyilvánosságra hozták. Az egészségügyi dolgozók oltása rövidesen lezárul, zajlanak az oltások az idősotthonokban, ahol 90 intézményben 10 003 embert oltottak be eddig. Itt még nem végeztek, mivel 1900 bentlakásos intézményben kell oltaniuk, ahol előzetesen több mint 80 ezer ember jelezte igényét az oltásra. A harmadik körben a 60 év felettieket fogják oltani, első körben a 89 év felettieket, akik a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást a háziorvosi rendelőben, illetve ha szükséges, otthonukban. A krónikus betegekkel kezdik, majd azok is megkapják, akiknek nincs ismert alapbetegségük.

A háziorvosok megkapnak minden szükséges információt és a nagyobb praxisokhoz akár oltócsapatokat is tudnak küldeni. Hogy ez mikor történhet meg, az a vakcinabeérkezésektől függ.

Megkezdődött a rend- és honvédelmi dolgozók igényfelmérése az oltásra. Külön csoportba sorolják a közigazgatásban az ügyfélszolgálati munkát végzőket, valamint a kritikus infrastruktúrákban dolgozókat, majd elérnek a 60 év feletti krónikus betegekhez és az egészségesekhez.

A hétvégén tartottak egy pilot programot, Békássy Szabolcs, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetőjével egyeztetve Dunavarsányban letesztelték a háziorvosi rendelők oltási kapacitását, 120 családorvost oltottak be szervezetten és eredményesen. Ebből is látszik, hogy a háziorvosi praxisok is alkalmasak az oltási folyamatra  jelentette ki az államtitkár.

Mindenki megfelelő forrásból tájékozódjon!

Müller Cecília a sajtótájékoztatón azt mondta: sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Ez semmikor sem megengedhető, főképp nem pandémia idején. Hangsúlyozta: "a járvány okozta terhek mellett erre semmi szükség". A tisztifőorvos kitért arra, hogy sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ezért  különösen az idősektől  azt kéri, annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak.

A járványügyi adatok azt jelzik: a második hullám továbbra is lefelé menő szakaszban van  mondta Müller Cecília. Hétfőn 573-mal emelkedett a fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 109 841, kórházban 4445 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma a járvány kezdete óta 231 915.

A Pfizer cég módosította a korábban megadott szállítási időt, így csak szerdán érkezik Magyarországra további 35 685 ember beoltására elegendő vakcina. Hangsúlyozta azt is, hogy bármelyik nemzeti hatóság vagy az Európai Gyógyszerügynökség csak akkor engedélyez egy vakcinát, ha arról bebizonyosodik, hogy hatásos és biztonságos. Lényegesen nagyobb az "egészségérték", amit az oltás beadásával el lehet érni, mint a be nem adás kockázata  közölte.

A különböző oltóanyagok hatásmechanizmusáról szólva ismertette: a Magyarországon jelenleg rendelkezésre álló kétféle vakcina nukleinsav alapú. Ezek működési elve, hogy egy "kicsi, hírvivő anyagot" bejuttatnak az emberi szervezetbe, amely arra készteti a sejtet, hogy tüskefehérje szerű fehérjeanyagot termeljen, a szervezet pedig ez ellen ellenanyagot termel. Vannak úgynevezett vektorvakcinák, ezek közé tartozik Astra Zeneca vakcinája - amelyet a közeljövőben valószínűleg az unióban is engedélyeznek - és az orosz Szputnyik V vakcina. Ezek az oltóanyagok "ártalmatlan vírust" visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel.

Az alegység vakcinák  a vírusban fellelhető fehérjét készen juttatják a szervezetbe. Ilyen a kínai vakcina, és ilyen oltóanyagot fejlesztenek Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatói a Debreceni Egyetem munkatársaival együttműködve. Ezek az oltóanyagok teljes egészében tartalmazzák az elölt vírust, a természetes fertőződéshez hasonló immunválaszt kiváltva a szervezetben. Ugyanakkor ez a vírus nem képes szaporodni a szervezetben, így betegséget sem okoz. Ugyanezen az elven működik a magyar, influenza elleni oltás, a járványos gyermekbénulás vagy a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni vakcina is.

Az országos tisztifőorvos újságírói kérésre reagált arra, hogy az Európai Bizottság szeretné, ha a tagországokban nyárig beoltanák a felnőtt lakosság 70 százalékát. Mint mondta, "melegen üdvözlik" a törekvést, ők is ezen vannak, sőt, szeretnék, ha még korábban elérnék ezt az oltottsági szintet. "Kizárólag vakcinamennyiség függvénye, hogy milyen gyorsan és milyen széles körben tudjuk beoltani a lakosságot"  fogalmazott, hozzátéve, reméli, hogy az Európai Unió növelni tudja a vakcinák mennyiségét.

Müller Cecília kérdésre válaszolva szólt arról: fontos, hogy mindenki az első oltás alkalmával megjelölt időpontban menjen vissza a második oltásra, de egy-két nap eltérés nem befolyásolja az oltóanyag hatékonyságát. Azt kérte ugyanakkor, hogy aki valamiért nem tud megjelenni a megadott időpontban, az mindenképp értesítse erről az oltópontot, hogy a felszabadult időpontban beolthassanak valaki mást. Arra kérdésre, hogy egy-egy nap végén mi történik a megmaradt oltóanyaggal, azt felelte: nem maradhat meg oltóanyag, és erre az oltópontok figyelmét is felhívta.

Az országos tisztifőorvost kérdezték arról is, ő hogy érzi magát az oltást követően. Müller Cecília azt felelte, "rendkívül jól" van, még helyi reakciói sem voltak, és a környezetében beoltott kollégái is legfeljebb enyhe tünetekről, az oltás helyén kialakult bőrpírról, izomfájdalomról számoltak be, és csak egyetlen kollégájának fájt a feje az oltás utáni napon.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés