hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Október 10-e, a lelki egészség világnapja

A Lelki Egészség Világnapja lehetőséget nyújt arra, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség megőrzésére és javítására irányuló erőfeszítésekre, a mentális betegségeket övező előítéletek elleni fellépésre.

A növekvő társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, az elhúzódó konfliktusok, az erőszak és a közegészségügyi vészhelyzetek az egész lakosságot érintik világszerte. A 2019-es világjárvány előtt a becslések szerint minden nyolcadik ember mentális zavarral élt világszerte. A pandémia alatt a helyzet még rosszabb lett, ugyanis a depressziós rendellenességek száma több mint 25%-kal nőtt a járvány első évében, miközben a mentálhigiénés szolgáltatások elérése sokak számára jelentett nehézséget. Külön figyelmet érdemel a fiatalok helyzete, akiket a tanulmányok szerint méginkább érint a depresszió növekedése. A 15-29 éves fiatalok körében az öngyilkosság a vezető halálok, melynek hátterében leggyakrabban a kezeletlen mentális betegség, legtöbbször a súlyos depresszió áll. Míg 2013-ban a súlyos mértékű depresszió a megkérdezett fiatalok 3,2%-ára volt igaz, addig 2021-re ez az érték 8,8%-ra nőtt.

A mentális zavarral küzdő betegek megbélyegzése és a diszkrimináció továbbra is akadályozza a társadalmi befogadást és a megfelelő ellátáshoz való hozzáférést.  Olyan világot képzelünk el, amelyben a mentális egészség a legfontosabb értékeink egyike,  ahol mindenkinek egyenlő esélye van a mentális egészség megőrzésére és az emberi jogok gyakorlására; és ahol mindenki hozzáférhet a számára szükséges mentális egészségügyi szolgáltatáshoz. A lelki egészség javításával nemcsak a közösségek tagjai érzik jobban magukat, hanem nő az adott közösség teljesítménye, versenyképessége is.

Ezzel a céllal valósult meg Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója irányításával az Európai Szövetség a Depresszió Ellen által létrehozott I Fight Depression (depresszióval küzdök) weboldal magyar verziója, melynek célja a depresszióval küzdő emberek és családtagjaik tájékoztatása, valamint online önsegítő eszköz biztosítása enyhe és középsúlyos depresszióban szenvedőknek. A honlapon található térkép hasznos információt nyújt az országszerte elérhető pszichiátriai rendelőkről és lelki egészség szolgáltatókról.

Forrás: WHO Magyarországi Iroda
Forrás: WHO Magyarországi Iroda

Ha krízisben van, vagy úgy érzi, hogy fennáll a veszélye annak, hogy kárt tegyen magában vagy másokban, azonnal hívja fel a Lelki Elsősegélyt (116-123), vagy keressen fel egy szakembert. Vészhelyzet esetén hívja a 112-t.

Forrás: WHO Magyarországi Iroda
Forrás: WHO Magyarországi Iroda

hirdetés

Könyveink