hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Nem népszerű a szűrés

Nem járnak szűrővizsgálatokra a magyrok, pedig elhízottak, magas vérnyomással és ízületi problémákkal küzdenek a magyarok, írja a Napi.hu.

Az elmúlt hét év alatt érdemben nem változott a háziorvosi, szakorvosi szűréseken megjelenők aránya – írja a Napi.hu, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának (MÁESZ) eredményeire hivatkozva. A tavaly a programban vizsgált személyek esetében háziorvosi szűrésen évente mindössze 17,6 százalék jelent meg, míg ötéves gyakorisággal is csupán 21,1 százalék. A szakorvoshoz ennél többen látogatnak el (23,4 százalék évente, 31,2 százalék ötévente). A nők egyértelműen nagyobb arányban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a férfiak.

A rendszeres szűrés jelentőségét növeli, hogy az olyan betegségeket, mint például a magas vérnyomás, nehéz vizsgálat nélkül észrevenni a tünetmentes időszakban. Márpedig a szűrésen részt vett több mint százezer adatait megadó férfi 42 százaléka, valamint a nők 25 százaléka küzd magas vérnyomással, miközben egészségesnek gondolja magát.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink