hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nem hitelesítették a VIP-ellátással kapcsolatos népszavazási kérdést

Nem hitelesítette az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseket csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az MSZP az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetésével kapcsolatban három kérdést nyújtott be. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a miniszterelnököt megillető juttatások körébe ne tartozzon egészségügyi ellátás. Az NVB szerint azonban ez tiltott tárgykör, mert az az országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi kérdés.     

Az MSZP második kérdése azt célozta, hogy az országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a minisztert megillető juttatások körébe ne tartozzon kiemelt egészségügyi ellátás. Ezt a testület azért utasította el, mert ez nem országgyűlési, hanem kormányzati hatáskör.     

A harmadik kérdés az államtitkárt megillető juttatások köréből vonta volna ki a kiemelt egészségügyi ellátást. Az NVB szerint azoban ez sem országgyűlési hatáskör és nem is egyértelmű a kérdés, mert nem derül ki, hogy az államtitkárok milyen körére vonatkozik.     

Az NVB határozatai nem jogerősek, azokkal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához. Az MSZP és a Párbeszéd továbbviszi, illetve megtámadja az NVB döntéseit.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink