hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem hiszünk az orvostudománynak

A magyarok többsége hatásosabbnak tartja az alternatív gyógyítási formákat, mint a hivatalos orvostudományt – derül ki az Index megbízásából készült felmérésből.

A társadalom többsége gyűlöli a gyógyszergyárakat, és szilárdan hisz többszörösen megcáfolt egészségügyi téveszmékben – ezek a főbb tanulságai az Index megbízásából végzett országos, reprezentatív közvélemény-kutatásnak. Ijesztően magas az oltásellenesség támogatottsága, a homeopátiában viszont meglepően kevesen hisznek.

A megkérdezettek közel kétharmada szerint sok alternatív gyógyítási módszer van, amelyek hatásosabbak a hivatalos orvoslásnál – az ilyen módszerekkel szemben teljesen szkeptikusak aránya bőven 20 százalék alatt van. A „gyógyszerlobbi” pedig valóságos szitokszónak számít: 68 százalék gondolja úgy, hogy a gyógyszergyárak a profitjukat féltve ellehetetlenítenek természetes és olcsó gyógymódokat. Mindez azt mutatja, hogy óriási az igény a hivatalosan támogatott, a tudomány által elismert módszereken túli, alternatív megoldásokra, az orvostudománnyal, az egészségüggyel kapcsolatban pedig még nagyobb a bizalmatlanság és az elutasítás.

Magyarországon több mint kétmillió ember egyszerűen nem hiszi el, hogy a védőoltás hasznos dolog, de a homeopátia szilárd támogatóinak aránya alacsonyabb, mint a hardcore oltástagadóké. Pedig a tévében hirdetik, gyógyszertárak specializálódnak rá, és rengeteg valódi orvos is támogatja – annak ellenére, hogy tudományosan teljesen értelmezhetetlen alapelvekre épül, és minden kutatás szerint csak a placebo szintjét éri el a hatása.

Népszerű tévhit és a természetgyógyász-biznisz örök slágere a méregtelenítés, a tudomány álláspontját a felmérés szerint ebben az esetben az embereknek kevesebb mint 7 százaléka hiszi el teljesen. A megkérdezettek háromnegyede viszont valamennyire hisz abban, hogy az egészség záloga a rendszeres méregtelenítés.

A diplomások között egy kicsit még magasabb is az alternatív medicinát támogatók aránya, mint a legfeljebb 8 általános végzettségűeknél. Ez pedig a természettudományos oktatásunk totális csődjét mutatja.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink