hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

„Ne engedjék, hogy az orvosok rájuk csapják az ajtót”

Nem is tudják, hogy mit veszítenek, akik nem tekintenek partnernek minket – mondja dr. Cseh Ibolya, a fővárosi Szent Margit Kórház vezető gyógyszerésze a Pharmaonline oldalán.

Az interjúban egyebek mellett arról beszélgetnek, hogy a gyakorlatiasabb, felkészültebb gyógyszerész inkább tud partnere lenni az orvosnak, mint az, aki „csak” elméletben kiváló. Már amennyiben az orvos egyáltalán  igényli ezt. Cseh Ibolya maga sem állítja, hogy az orvosok többsége nélkülözhetetlennek érzi a jelenlétünket. Szerinte nem is tudják, hogy mit veszítenek azok az orvosok, akik nem tekintik partnernek a gyógyszerészt. Erre kapta azt kérdést, hogy:

– Ön hajlandó lenne megméretni a tudását egy orvos-gyógyszerész versenyen?

– Bizonyos területen igen. Nyolcévnyi klinikai tapasztalat van a hátam mögött, és mivel orvosokkal „terhelt” családban élek – van köztünk haematológus, endokrinológus, diabetológus, patológus, aneszteziológus, gyerekorvos –, így az átlagnál jobb helyzetben vagyok. Ha leülünk egy asztalhoz, állandóan „gyógyítunk”, szóba kerülnek a legfontosabb szakterületi újdonságok, a vitás kérdések, új gyógyszerek. Az életem a hivatásom – nem nagyon tudok elvonatkoztatni ettől. Fontos, hogy jól informáltak legyünk és muszáj elismertetni magunkat az orvostársadalom előtt. A fiataloknak mindig azt mondom: válasszanak ki egy-két terápiás területet, ahol meg tudják csillogtatni tudásukat. Tegyék rá a lábukat a küszöbre, ne engedjék, hogy az orvosok rájuk csapják az ajtót. Ez csak lépésről lépésre megy. Tudom, hogy keserű, de tény: az orvos-elvándorlás talán hozzájárulhat az általunk hőn vágyott folyamathoz, a szaktudásunk egyfajta űrt pótolhat a rendszerben. Egyébként például nálunk, a Szent Margit Kórházban talán már javuló tendencia érezhető, a főorvosi értekezleten van mód a gyógyszerterápiás, és gyógyszerellátást érintő  kérdések megvitatására, pl. a  biztonságos gyógyszeralkalmazás (farmakovigilancia), mellékhatás jelentés fontosságára, stb.  Tervezzük a jövőben – és van rá fogadókészség –, hogy sokkal erőteljesebben megjelenítsük a gyógyszerészet aktuális kérdéseit ezeken a megbeszéléséken, illetve egy fiatal kolléga heti egy napot tölt el osztályon, hogy megismerje a betegekkel kapcsolatos valamennyi tevékenységet, a gyógyszereléssel kapcsolatos aspektusokat – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: Pharma Online)
hirdetés

Könyveink