hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Műtét: védettségi igazolvány nélkül már fizetni kell a tesztért

Akinek nincs védettségi igazolványa, csak két napon belül készült negatív PCR-teszt birtokában mehet halasztható műtétre vagy rehabilitációra, írja a 444.

Egy kórházi körlevél szerint keddtől érvényes a szabály, miszerint a tesztet zsebből kell fizetniük az oltatlan betegeknek és azoknak a szülőknek, akik a gyerekük kísérőiként fekszenek be. A levélben fel is sorolták a helyi magánlaborokat. A teszt mindenhol majdnem 20 ezer forintba kerül, de van, ahol csak 25 ezerért garantálják az eredményt egy napon belül.

Más típusú műtétek, a vírus szempontjából kockázatosnak ítélt beavatkozások (endoszkópos/bronchoszkópos, légzésfunkciós, fül-orr-gégészeti vizsgálatok) előtt antigén gyorstesztet végeznek, ez ingyenes. Ha a szülő nem elektív műtét vagy rehabilitáció, hanem akut fekvőbeteg-ellátás miatt kíséri a gyerekét, legfeljebb 48 óráig maradhat a kórházban negatív PCR-teszt nélkül. Utána kötelező és fizetős.

Májusban azt mondta a kormány, hogy aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem kapott oltást, mentesül a fizetési kötelezettség alól. Az általunk megismert tájékoztatóban erről nincs szó. A korábbi hírek szerint annak sem kell aggódnia, aki már megkapta az oltást, de még nem érkezett meg az igazolványa. Elvileg az oltási papírt is elfogadják.

A műtéteket végző egészségügyi dolgozók közt is lehetnek, akik nem kérték az oltást, de rájuk nem érvényes a szabály, közli a lap.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink