hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

"Nagyon sokat romlott a pszichiátria helyzete"

MOK: szuicid regisztert kellene indítani

Intézkedéseket sürget a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Pszichiátriai Munkacsoportja az ellátás javításáért, közli az ATV honlapja.

Az országos kórházfőigazgatónak írt levelükben felidézik, hogy 2020-ban drámaian, 10 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 2019-hez képest, Budapesten 30 százalékos volt a növekedés.

Ámos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az ATV Start című műsorában elmondta: „Az elmúlt időszakban, különösen a járvány idején nagyon sokat romlott a pszichiátria helyzete. Iszonyú szakemberhiány van. Osztályok már gyakorlatilag ügyeletes orvosok nélkül működnek, és nagy a magánegészségügy elszívó ereje”. Hozzátette, hogy beavatkozásra van szükség, főleg azért, mert depresszió áll az öngyilkosságok mögött. A depresszióre 20 milliárd megy el egy évben, miközben a gazdasági kára megközelíti a 300 milliárd forintot.

Az orvosi kamara öngyilkosságmegelőző programot sürget. Ebben az egyik legfontosabb pont, hogy minél hamarabb visszavegyék az állami ellátásba a pszichiátereket, vagy meggátolni, hogy elmenjenek. Fontos lenne egy szuicid regisztert elindítani, hosszú távon pedig magát a szakmát kell jobban pozícionálni.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink